„Grădinițe fără autorizații sanitare, fără săpun și apă caldă”. Ion Ceban cere demisia șefei Direcției educație
Știri

„Grădinițe fără autorizații sanitare, fără săpun și apă caldă”. Ion Ceban cere demisia șefei Direcției educație

Sursa foto: suntparinte.md

Mai multe grădinițe din municipiul Chișinău ar activa fără autorizații sanitare, alimentația din grădinițe nu ar corespunde meniului-model și unele cadre didactice ar fi favorizate la acordarea sporurilor salariale. Sunt câteva dintre neregulile admise de Direcția generală educație, pe care le-a enunțat edilul-șef al capitalei, Ion Ceban, la ședința de astăzi a Primăriei. În context, Ion Ceban a solicitat demisia benevolă a șefei Direcției, Rodica Guțu.

Acesta a menționat că primește zilnic zeci de plângeri de la părinți privind colectările ilegale de bani. De asemenea, controalele efectuate în școli și grădinițe au scos la iveală o serie de nereguli:

„Suprasolicitarea unor instituții preșcolare și preuniversitare, lipsa apei calde curgătoare în școli, a uscătoarelor electrice și a săpunului lichid, lipsa mobilierului conform vârstei, folosirea produselor biocide în procesul de dezinfectare, necorespunderea normelor de temperatură a aerului din încăperi, nu sunt curățate canalele de ventilare, mai multe instituții de educație timpurie nu sunt asigurate cu apă potabilă de calitate”. 

Cât ține de alimentația în instituțiile de învățământ, Ion Ceban susține că agenții economici care au livrat produse alterate în școli și grădinițe continuă să participe la licitații:

„Am informații că, prin diferite firme interpuse, cei cu peștele stricat iarăși caută cale cum să ajungă să câștige aceste licitații care, după părerea mea, de fiecare dată sunt trucate. Trebuie să fim prudenți la maximum, să fie atenționate toate organele de drept”.

Primarul și-a exprimat nemulțumirea și față de faptul că Direcția educație nu a prezentat, până pe data de 10 ianuarie, raportul cu privire la cazurile de corupție în instituțiile de învățământ din Chișinău. O altă nemulțumire ține de sporurile salariale care ar fi acordate subiectiv cadrelor didactice, și anume persoanelor din anturajul Rodicăi Guțu. Ion Ceban a anunțat că Primăria va sesiza organele de drept, pentru a stabili dacă sporurile salariale au fost oferite preferențial.

Rodica Guțu nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.