Siguranța familiei

(Galerie foto) Șuruburi, ace, piuneze, monede și insigne cu Lenin – obiectele care au fost înghițite sau inhalate de către copiii din Moldova

By noiembrie 17, 2017 No Comments

Șuruburi, ace, piuneze, monede, semințe sau agrafe. Acestea sunt doar câteva dintre sutele de obiecte extrase din organismul micuților de către medicii de la Institutul Mamei și Copilului, pe parcursul a 35 de ani.

După ce sunt extrase, majoritatea obiectelor sunt păstrate într-un loc special amenajat în cadrul instituției, numit și Muzeul obiectelor extrase din cavități: a tractului digestiv superior, a căilor respiratorii inferioare și a tractului urogenital.

Aici pot fi găsite: agrafe, baterii pentru ceas, ace, monede, piuneze, nasturi, arcuri, șuruburi, insigne cu Lenin și multe alte obiecte care au fost înghițite, inhalate sau introduse în vaginul copiilor. Alte zeci de semințe, boabe de fasole, sâmburi, bucăți de carton, extrase din organismul copiilor, au fost aruncate, deoarece acestea nu pot fi păstrate mult timp.

Victor Rașcov, șeful Secției endoscopie din cadrul Institutului Mamei și Copilului, susține că este imposibil ca toate obiectele mici din casă să fie ascunse. Totuși, dacă un obiect străin a fost înghițit sau inhalat de copil, acesta trebuie extras de urgență. Medicul îi contrazice pe părinții care consideră că, dacă micuțul a înghițit ceva, atunci obiectul va ieși pe cale naturală. Atenție! Nu întotdeauna se întâmplă astfel. Obiectul poate sta în organism foarte mult timp și poate avea consecințe grave. 

Pe parcursul anilor, Victor Rașcov a asistat la diverse cazuri, de la cele mai bizare până la cele mai șocante. Cel mai mic pacient care a ajuns la el a fost un copil de șase luni care a înghițit un nasture, iar cel mai mare a fost o tânără care a înghițit o furculiță în timp ce se certa cu părinții.

Specialistul povestește că un copil a trăit timp de un an cu o piuneză într-un plămân. Obiectul nu-i crea disconfort și nici nu-i provoca durere, de aceea nu a fost identificat din primele zile. În consecință, a fost nevoie de înlăturarea unei bucăți din plămân.

De obicei, piunezele sunt inhalate de către copiii cu vârsta școlară, spune Victor Rașcov. Asta se explică prin faptul că majoritatea elevilor țin piunezele între dinți atunci când fixează bannerele sau alte materiale pe perete. În acest timp, școlarii pot fi speriați, fapt ce duce la inhalarea obiectelor.

Un alt caz se referă la o tânără care a trăit, timp de jumătate de an, cu un capac de la deodorant în vagin. Obiectul a ajuns acolo după ce fata s-a masturbat cu un tub de la deodorant. Fata nu a spus nimănui despre ceea ce s-a întâmplat și acuza dureri de burtă. Pentru că obiectul nu putea fi identificat în cadrul investigațiilor cu raze Roentgen, nimeni nu găsea cauza durerii. Ulterior, bunica fetei, care avea studii în medicină, a suspectat că ceva nu este în regulă și a dus fata din nou la medic, care a găsit capacul din plastic.

În toți anii de când activează, Victor Rașcov spune că a returnat părinților doar trei obiecte care au fost extrase din organismul copiilor: un inel de logodnă, un inel cu piatră prețioasă și un cercel din aur.

Inelul vechi cu piatră prețioasă a fost găsit în stomacul unei fetițe. Copila a primit în dar bijuteria de la o mătușă. Peste o perioadă, părinții au observat că obiectul a dispărut, însă nu au reușit să-l găsească. Între timp, fetița a acuzat dureri de burtă, iar în urma investigațiilor de la spital inelul a fost găsit în stomacul acesteia.

Obiectele sunt extrase din organismul copilului cu ajutorul unor clești, doar după ce au fost făcute investigațiile necesare și copilul se află sub anestezie totală. Dacă este un caz mai dificil, atunci extragerea are loc în sala de operație, pentru ca medicii să poată interveni de urgență în cazul unei complicații. 

Consecințe

Arsurile se numără printre cele mai grave consecințe. Acestea pot fi cauzate de bateriile de la ceas sau de substanțele chimice. O baterie nouă de la ceas poate provoca arsuri grave ale esofagului sau stomacului. În cazul în care bateriile sunt descărcate, atunci acestea pot fi inofensive. De asemenea, arsurile pot fi provocate de substanțele chimice care, deseori, sunt depozitate în locuri ușor accesibile pentru copii.

Obiectele ascuțite, cum ar fi acele sau piunezele, pot duce la perforarea organelor.

Simptome

Dacă părinții au observat că micuțul lor a înghițit un obiect, atunci trebuie să solicite de urgență ambulanța, deoarece, indiferent de tipologia obiectului înghițit sau inhalat, corpul străin trebuie extras cât mai repede.

În cazul în care părinții nu au observat că micuțul a înghițit sau inhalat vreun obiect, atunci aceștia ar trebui să atragă atenția la anumite simptome.

Dacă obiectul a ajuns în stomac, atunci copilul poate acuza dureri de burtă sau, în general, nu sunt simptome. Stomacul este cel mai sigur loc unde un obiect poate să se miște dintr-o parte în alta, să nu provoace nicio durere și să nu aibă consecințe.

În cazul în care obiectul se află în esofag, atunci copilul va refuza să mănânce, în special mâncare solidă, și va dori doar să bea lichid. Mai mult, copilul va saliva în exces. 

Dacă un obiect străin a fost inhalat de copil, atunci acesta poate bloca tractul respirator și duce la dificultăți de respirație. În cazul în care copilul se sufocă, el trebuie pus pe picioare, cu burta în jos, după care să fie efectuate mișcări cu mâna pe spate spre ceafă. Dacă copilul este mai mare de un an, atunci poate fi aplicată manevra Heimlich (după ce copilul este apucat din spate în jurul taliei, sunt efectuate patru mișcări de împingere în sus, rapid și cu forță).

Măsuri de prevenire

Este practic imposibil ca părinții să ascundă toate obiectele mici din casă, însă totuși aceștia trebuie să fie precauți. Specialiștii recomandă să fie respectate câteva reguli de bază pentru a preveni inhalarea sau înghițirea obiectelor străine de către copii:

  • nu aduceți în casă substanțe chimice în recipiente care sunt atractive pentru copil și nu le puneți în locuri ușor accesibile;
  • evitați să-i dați copilului sau să-l puneți în contact cu obiecte de mici dimensiuni, cel puțin până la 3 ani;
  • învățați copilul că nu trebuie să pună totul în gură;
  • fiți precaut și supravegheați-l mereu.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.