Skip to content Skip to footer

Fulgi de ovăz cu insecte, la o grădiniță din sectorul Rîșcani. Urmează verificări inopinate în grădinițe

La o grădiniță din sectorul Rîșcani al capitalei, fulgii de ovăz care urmau să ajungă pe masa copiilor conțineau „corpuri străine” (insecte). Cazul a avut loc săptămâna trecută. Direcția educație Rîșcani a sesizat agentul economic responsabil și i-a solicitat să livreze imediat un alt produs.

Procesul de pregătire a terciului a fost încetat imediat, fiind înlocuit cu alți fulgi de ovăz. Iată aceste corpuri străine, cum a fost scris în nota informativă, să le mănânce acei agenți economici care livrează aceste produse. Așa și să le transmiteți. Direcția educație a sectorului Rîșcani a sesizat acest agent economic, în vederea înlocuirii urgente a produsului alterat cu un alt produs calitativ. În situația creată, agentul economic a făcut returul produsului. Solicit ca numele acestor agenți economici să fie făcut public, în cazul în care sunt depistați. Solicit tuturor directorilor să fie precauți și Direcției – să inițieze imediat un control prin toate instituțiile, fără a anunța neapărat unde merge”, a menționat Ion Ceban.

Totodată, primarul general a anunțat că va verifica personal calitatea meniului din școli și grădinițe și i-a îndemnat pe cei de la Direcția educație să procedeze la fel:

„Voi veni și eu în timpul meselor, indiferent de sector și instituție. Într-o zi voi mânca micul dejun la o instituție, într-o altă zi voi merge să iau prânzul la o altă instituție și cina – în altă parte. Și dvs. faceți așa, domnule director. Trebuie să vedem, să discutăm cu juriștii cum, legal, pot fi sancționați acești agenți economici și să fie reziliate contractele cu ei, dacă livrează și în alte instituții”.

Amintim că, în luna noiembrie a anului 2016, Centrul Național Anticorupție a publicat o serie de interceptări care demonstrau că, în mai multe grădinițe din capitală, au fost livrate, cu implicarea funcționarilor publici și prin licitații trucate, fie produse alimentare alterate, fie produse cu termenul expirat. În total, au fost audiate 23 de persoane bănuite, 16 fiind reținute. 

Totuși, mai târziu, Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ a anunțat că nicio companie dintre cele implicate în livrarea produselor alterate în școli și grădinițe nu a fost trecută pe lista neagră și continuă să livreze produse. Asta după ce lista nu ar fi fost elaborată corect și reprezentanții de la Agenția Achiziții Publice au solicitat reîntocmirea acesteia. De asemenea, mai mulți agenți economici își schimbau denumirea companiei pentru a putea participa la licitații.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.