(FOTO) „Este strictul necesar pe care îl putem oferi copiilor”. Cum arată veceurile moderne de la Liceul Teoretic „Mălăiești”
Școlar

(FOTO) „Este strictul necesar pe care îl putem oferi copiilor”. Cum arată veceurile moderne de la Liceul Teoretic „Mălăiești”

Asigurarea condițiilor de igienă și sanitație în școli este o condiție importantă. Din păcate, multe instituții din țară mai au veceuri în curtea școlii, iar elevii sunt nevoiți să meargă prin ploaie sau ninsoare ca să ajungă la ele. Cât ține de condiții, acestea sunt deplorabile.

Liceul Teoretic „Mălăiești”, din comuna Bălăbănești, raionul Criuleni, este una dintre instituțiile exemplu la capitolul igienă și sanitație. Recent, în liceu au fost date în exploatare mai multe blocuri sanitare. Acum, elevii pot merge la o toaletă modernă și își pot spăla mâinile cu apă caldă și săpun.

Lavoare montate cu 30 de ani în urmă

Directoarea liceului, Mariana Cotoman, a venit în funcție acum trei ani. Când a preluat conducerea școlii, spune aceasta, în instituție nu era niciun bloc sanitar, iar lavoarele unde copiii își spălau mâinile, doar cu apă rece, erau într-o stare dezastruoasă.

Erau lavoare montate cu 30 de ani în urmă. Apă caldă nu era și nici un bloc sanitar. La veceu, elevii mergeau afară. Chiar nu erau condiții pentru copii”, susține Mariana Cotoman.

În aceste condiții, directoarea și-a propus renovarea încăperii unde erau montate lavoarele vechi. Datorită faptului că Primăria din localitate a câștigat, în acea perioadă, un proiect care prevedea construcția sistemului de canalizare în sat, a fost posibilă inițierea discuțiilor pentru amenajarea în școală a mai multor grupuri sanitare.

Sursa foto: suntparinte.md

Anterior, în școală au fost preconizate încăperi pentru amenajarea blocurilor sanitare, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Astfel, noi am venit cu o propunere în acest sens către Consiliului Raional, care a fost acceptată. Cu doi ani și jumătate în urmă au început lucrările de construcție”, menționează directoarea.

Sursa foto: Suntparinte.mdAcum două luni, în Liceul Teoretic „Mălăiești” au fost date în exploatare 8 blocuri sanitare:

„Blocurile sanitare au fost construite conform standardelor, pentru a le oferi copiilor condiții minime. Acum, ei pot merge la veceu în școală, unde sunt cabine separate, pentru respectarea intimității. Lavoarele sunt dotate cu apă caldă, săpun și uscătoare electrice. Pentru a asigura apa caldă, am instalat două boilere. De fapt, acesta este strictul necesar pe care-l putem oferi copiilor”.

„Înainte, îmi spălam mâinile și le ștergeam de haine”

Elevii spun că sunt mulțumiți că au posibilitatea să meargă la veceu în școală și pot să-și spele mâinile cu apă caldă.

Este binevenit să avem posibilitatea să ne spălăm mâinile de microbii care sunt peste tot. Ne spălăm mâinile înainte de masă sau după ce ieșim de la veceu. Este foarte bine atunci când elevii au acces la apă caldă, căci nu trebuie să ne spălăm mâinile cu apă rece și să răcim”, menționează Alina, elevă în clasa a IV-a.

Acum, primăvara, ieșim mai mult afară, ne jucăm cu mingea și este nevoie să ne spălăm mâinile tot mai des. Este mai plăcut când mergi să-ți speli mâinile cu apă caldă. Când nu era apă caldă, nu eram atrași să ne spălăm mâinile și nu prea ne duceam la lavoar. Faptul că au fost construite veceuri în școală este un lucru binevenit, deoarece veceul de afară nu are aceleași condiții”, spune Ion, elev al clasei a XII-a.

Înainte ca să fie amenajate lavoarele noi, îmi spălam mâinile mai rar și le ștergeam de haine. Acum avem apă caldă și uscătoare și mergem mai des să ne spălăm pe mâini”, precizează Laura, elevă în clasa a III-a.

Foarte multe boli pot apărea din cauza mâinilor nespălate, de aceea este important ca elevii să aibă condiții pentru a-și spăla mâinile cu apă caldă și săpun”, spune Valentin, clasa a VIII-a.

Cum arată veceul din curtea școlii

Anterior, elevii mergeau la toaleta din spatele școlii.

Directoarea Liceului Teoretic „Mălăiești”, Mariana Cotoman, susține că fiecare instituție de învățământ trebuie să asigure condițiile minime de igienă:

Știm cu toții că bacteriile pot provoca diverse boli. De aceea, asigurarea condițiilor de igienă trebuie să fie o prioritate. Îndemn alți directori de școli să fie insistenți, să bată la uși și să creeze aceste condiții pentru elevi”. 

Suma totală a lucrărilor a fost de aproximativ două milioane de lei. O parte dintre cheltuieli a fost acoperită de către Consiliul Raional Criuleni, restul sumei fiind alocat din bugetul liceului.

Un studiu realizat de „Platforma Copiilor”, cu participarea a 175 de elevi din diferite instituții de învățământ din întreaga țară, arată că starea toaletelor din unele instituții de învățământ din Republica Moldova este una alarmantă. 29% dintre copiii din localitățile rurale au menționat că WC-ul se află în interiorul școlii, comparativ cu 76% dintre copiii din localitățile urbane. Chiar dacă 90% dintre copii spun că există lavoare unde pot să-și spele mâinile, 70% dintre aceștia menționează că rar există sau niciodată nu există săpun.

Acest articol a fost realizat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și a Reprezentanței IM Swedish Development Partner. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor. 

Fotografiile au fost realizate de Alexandru Statnîi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.