Fisuri și răni la nivelul mameloanelor: Cinci greșeli pe care le comit multe mămici
Știri

Fisuri și răni la nivelul mameloanelor: Cinci greșeli pe care le comit multe mămici

By 21/03/2018 ianuarie 12th, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md/Foto-simbol

Una dintre problemele cu care se confruntă mamele este apariția ragadelor mamare (fisuri, răni la nivelul mameloanelor), care transformă alăptarea într-un proces dureros și neplăcut.

De multe ori, mamele încearcă să afle informații cu privire la acest subiect de pe internet sau din grupurile online, însă nu întotdeauna recomandările primite sunt cele mai bune și chiar pot duce la agravarea situației, susține Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare și cofondatoare „Mămica Alăptează”.

Dacă aveți fisuri la nivelul mameloanelor, este important să înțelegeți că tratamentul poate fi diferit, dar, în primul rând, trebuie să identificați cauza și să o eliminați. În caz contrar, vor scădea șansele de vindecare a rănii. Ragadele mamare pot apărea din două motive: atașarea incorectă a copilului la sân (cel mai probabil, vor persista atâta timp cât atașarea nu va fi corectată) și/sau frenul lingual prea scurt al bebelușului (adresați-vă la un chirurg pentru a îndepărta această problemă) .

Cinci greșeli pe care le comit mamele pentru a trata ragadele mamare:

1. Tratează fisurile fără a elimina cauzele. Nu au nicio legătură cu tratamentul mameloanelor uleiul de cătină sau alte uleiuri (doar murdăresc hainele), verdele de briliant, albastrul de metilen, Betadine (nu este recomandat în timpul alăptării). Multe mame susțin că au fost ajutate de unele soluții sus-menționate, dar aceasta este o coincidență individuală. Uleiul de cătină poate fi utilizat atunci când rana sau crăpăturile sunt de natură umedă, pentru a diminua disconfortul și pentru a grăbi procesul de vindecare. Crema pe bază de lanolină este recomandată în cazul rănilor uscate.

2. Apelează la mameloane din silicon. Da, la prima vedere, ele par să rezolve problema. De fapt, ele prezintă riscuri – respingerea pieptului, întrucât copilul se poate obișnui să sugă prin aceste protecții. Stimularea sânilor prin aceste protecții va fi insuficientă, va scădea cantitatea de lapte matern, respectiv copilul nu va avea suficient lapte. În plus, protecția în sine poate duce la agravarea rănii. Un mamelon din silicon include întotdeauna aceleași riscuri ca în cazul utilizării suzetei sau biberonului.

3. Nu hrănesc la sân, ci scurg laptele și îl oferă cu biberonul. Folosirea pompei de sân poate agrava starea rănii, în timp ce prezența sticluței poate duce la respingerea sânului. Aceasta este o măsură extremă și, dacă mama recurge la ea, atunci este mai bine să scurgă cu mâna laptele și să hrănească bebelușul dintr-o ceașcă sau lingură.

4. Rabdă, pentru că toate mamele fac asta. În nici un caz nu tolerați durerea. Orice fisură este o poartă de infecție și necesită tratament.

5. Spală cât mai des pieptul, în special cu săpun. Greșit! În general, mameloanele nu trebuie să fie spălate în timpul zilei, mai ales cu săpun. Toate acestea usucă pielea și agravează starea fisurilor.

Olga Gutium îndeamnă mamele să rezolve această problemă de îndată ce ea a apărut:

„Hrănirea este procesul de care depinde sănătatea și, într-o oarecare măsură, viața copilului. Nu este normal ca acest proces să fie dureros. La început, poate ajuta lanolina. Preparatul nu trebuie să fie îndepărtat de pe mamelon înainte de alăptare. Faceți cât mai des băi de aer.

În cazul în care fisurile de la nivelul mamelonului nu se vindecă într-o săptămână, va fi nevoie de un tratament complex, compatibil cu alăptarea, prescris de un dermatolog. Nu tolerați durerea, adresați-vă expertului și hrăniți-vă copilul cu plăcere!”.

Nu ezitați să apelați la un consultant/o consultantă în alăptare, care vă va ajuta să rezolvați problema sau vă va recomanda medicul potrivit.

Detalii despre acest subiect găsiți și în articolul de mai jos:

Fisurile și rănile mamelonare. Ce e de făcut?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.