Siguranța familieiȘtiri

„Fiica mai mare își ținea în brațe sora, eu – pe ceilalți doi copii”. De azi, poți dona altor familii scaune auto pentru copii

Postat de mai 18, 2018 No Comments

Părinții care dispun de un scaun auto în stare foarte bună și nu-l mai folosesc îl pot dona altor copii. În acest sens, astăzi a fost lansată o platformă de donare a scaunelor auto pentru copiii din familiile cu venituri mici – baby4baby.org. 

Sistemele de reținere pentru copii reduc cu 80% riscul decesului copilului într-un accident rutier. Totuși, mulți adulți din țara noastră nu conștientizează la ce riscuri își supun copiii atunci când nu instalează în mașină sistem de reținere sau sistem de adaptare. Un sondaj realizat de AO „Automobil Club din Moldova” (ACM) arată că 40% dintre părinții copiilor sub 12 ani, din totalul de 400 de părinți chestionați, nu utilizează un sistem de reținere pentru copii. Unul dintre motivele invocate este costul ridicat al scaunelor auto.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Platforma web lansată astăzi este destinată atât celor care doresc să doneze, cât și viitorilor beneficiari. Tot ce trebuie să faci este: 1) accesează pagina baby4baby.org (disponibilă în trei limbi); 2) apasă pe una dintre cele două secțiuni „Donează” sau „Am nevoie de un scăunel”; 3) completează și expediază formularul afișat.[/dt_quote]

Ulterior, vei fi contactat de către specialiștii de la „Automobil Club Moldova”, pentru a clarifica toate detaliile. Atenție însă! Scaunele auto vor fi acceptate doar după o verificare minuțioasă efectuată de specialiștii de la ACM. Acestea trebuie să aibă un termen de valabilitate activ și să nu fi fost implicate în accidente. Dacă nu vor întruni condițiile, scaunele auto nu vor fi acceptate.

Iuliana Ivanov, din Chișinău, este mamă a patru copii. Recunoaște că niciunul dintre copiii săi nu a fost transportat în scaun auto, întrucât familia nu are suficienți bani ca să cumpere un asemenea sistem de reținere.

„De fiecare dată, fiica mai mare, de 11 ani, o ținea în brațe pe sora mai mică (9 ani), în timp ce eu îi țineam în brațe pe ceilalți doi copii (4 și, respectiv, 2 ani). Un scaun auto e prea scump pentru noi”, povestește mama.

Astăzi, familia Ivanov a primit un scaun auto prin intermediul platformei web. Cel care a făcut donația este președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Va fi de mare folos, pentru că astfel copiii noștri vor fi în siguranță. Mă duc acasă și imediat îl instalez”, a adăugat Iuliana Ivanov.

O altă donație a venit din partea AO „Automobil Club Moldova”, care a achiziționat 20 de scaune auto pentru copii. Unul dintre scaune a fost oferit astăzi unei familii cu șapte copii.

Și membrii Teatrului Tinerelor Talente „Oratorul” s-au alăturat acestei inițiative și au donat un scaun auto.

„Cu mare drag ne vom implica și în continuare. Sper ca toți cunoscuții și prietenii noștri să ne urmeze exemplul și să doneze, pentru că, făcând un bine, ne vom simți și noi mai bine”, a menționat reprezentantul Teatrului, Eugeniu Cojocaru.

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) salută această inițiativă și susține că se va implica pentru a promova platforma.

„Sperăm că situația se va schimba spre bine, dat fiind faptul că mulți dintre noi își cuplează centurile de siguranță, dar nu se asigură că copiii de pe bancheta din spate sunt transportați în siguranță. Astfel, copiii sunt supuși riscului de a fi traumați nu numai în urma accidentelor grave, dar și în cazul unei frânări bruște. Numai noi, cu toți împreună, putem asigura un climat sigur în trafic”, a declarat șeful INP, Livii Baziuc.

Proiectul „Un scăunel din inimă!” este implementat de către Automobil Club din Moldova împreună cu Clubul BKA din Belarus. Proiectul dat este finanțat de către Federația Internațională de Automobilism (FIA), prin programul FIA Road Safety Grant Programme. „Un scăunel din inimă!” este continuarea proiectului „Transportă copilul tău în siguranță!”, implementat de către ACM în 2017 în Moldova, și „Fii un părinte de 5 stele!”, implementat de BKA în Belarus în 2016.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.