Festivalul „Ia Mania” 2017 - un eveniment pentru întreaga familie. Ce surprize te așteaptă în acest an
Știri

Festivalul „Ia Mania” 2017 – un eveniment pentru întreaga familie. Ce surprize te așteaptă în acest an

Festivalul „Ia Mania” revine într-o nouă formulă. Anul acesta, festivalul satului Holercani va deveni festivalul raionului Dubăsari, iar sloganul ediției este „Descoperă Ospitalitatea Dubăsarilor”. Astfel, 15 sate ale raionului Dubăsari vor încerca să convingă vizitatorii că anume malul Nistrului este cea mai frumoasă, gustoasă, plină de talente și ospitalieră regiune din Moldova. 

„Trăim în vremuri în care globalizarea înghite tot ceea ce mai poate fi numit tradiție autentică, se șterg hotarele și, în aceste circumstanțe, datoria fiecărui popor este să lupte pentru ca să își păstreze identitatea sa culturală, pentru că numai datorită acestei identități culturale noi putem să ne diferențiem prin limba pe care o vorbim, prin tradițiile pe care le avem, prin costumul pe care-l purtăm, prin gastronomie, prin dans și muzică”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă organizatoarea evenimentului și fondatoarea KLumea, Nata Albot.

Festivalul va începe cu o paradă a portului popular, unde vor participa reprezentanți din toate cele 15 sate. De asemenea, la eveniment vor fi prezenți 120 de artizani care vor demonstra „câtă bogăție are acest pământ”. La târgul de artizanat tradițional vor fi puse în vânzare ii, catrințe, traiste, prosoape, accesorii, opinci, cușme de miel, maiouri ornamentate, covoare țesute, bijuterii, obiecte din lemn și piele. Totodată, vizitatorii vor putea să învețe să-și coase o ie adevărată. Membrii grupului „Șezătoare Basarabia” vor oferi lecții de brodat cămăși tradiționale.

O altă surpriză a festivalului va fi târgul de bucate tradiționale. Gospodinele din raionul Dubăsari vor găti varzare, zeamă de pui, sarmale, plăcinte, prepelițe la grătar și vor aduce țuică etc. În plus, cei prezenți la festival se vor putea delecta cu un adevărat spectacol culinar: o mămăligă de 300 kg + o tavă mare de ciulama.

Nu vor lipsi nici concursurile: Sarmalele Dubăsariului; Plăcinta Dubăsariului; Pâinea Dubăsariului și Tăria Dubăsarilor (cea mai bună țuică și lichior proaspăt din fructe). Totodată, voinicii din Dubăsari își vor măsura puterile la trânta moldovenească. Premiile vor fi: un cocoș, un iepure, un ied și un berbec.

Zece tineri designeri își vor prezenta colecțiile inspirate din folclor la concursul „Mândria”. Tinerii artiști de pictură murală se vor întrece la concursul „Cai verzi pe pereți”. Ulterior, toți vizitatorii vor încinge o horă gigantică. Evenimentul va culmina cu un concert live și discotecă până la ora 23:00.

Programul evenimentului este următorul: 

12:00 – parada costumului tradițional din 15 sate ale Moldovei
11:00 – 19:00 – târg de artizanat autentic și obiecte inspirate din tradiții
11:00 – 21:00 – bucătărie tradițională cu cele mai îndrăgite bucate aduse de gospodinele din raionul Dubăsari
13:00 – 19:00 – spectacol culinar: o mămăligă de 300 kg + o tavă mare de ciulama
11:00 – 21.00 – expoziție de fotografie „Mândria”
13:00 – 16:00 – trântă cu voinicii din Dubăsari
18:00 – concursul tinerilor designeri „Mândria”
11:00 – 17:00 – concursul de pictură „Cai verzi pe pereți”
17:00 – horă gigantică
19:30 – concert live + discotecă

Dress code-ul evenimentului: ii și cămăși tradiționale. Cei care nu vor avea haine tradiționale vor putea să le cumpere la festival.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 iulie, cu începere de la ora 11:00, în satul Holercani. Biletul de intrare este de 50 de lei. În ziua evenimentului, taxa de intrare va fi de 80 de lei. Copiii cu vârsta de până la 12 ani, precum și pensionarii, la prezentarea carnetului, vor avea intrarea gratuită. Detalii despre bilete și transport găsiți AICI.

Festivalul „IA MANIA” se află la a cincea ediție și este organizat de Asociația „K Lumea”.

P. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.