Experiența unei moldovence: Cât valorează o asigurare medicală la maternitățile din SUA
Bebeluș

Experiența unei moldovence: Cât valorează o asigurare medicală la maternitățile din SUA

Servicii de calitate, condiții ca într-un hotel, asistență din partea unui personal calificat – este realitatea pe care a trăit-o gratuit o moldoveancă stabilită în Los Angeles, California. Acolo, asigurarea medicală funcționează în deplinătatea sensului ei, iar de cadouri pentru moașă, medic anesteziolog sau alți specialiști nici vorbă.

Victoria Axentii-Gavaliucov s-a stabilit de câțiva ani în Statele Unite ale Americii. Vestea că este însărcinată a bucurat-o nespus, mai ales că statul american oferă asigurare gratuită tuturor femeilor însărcinate. Soțul, Ion, i-a fost alături pe întreg parcursul sarcinii, precum și la naștere.

„A înțeles cât de greu este să naști un copil și cât de frumos e acest moment, care trebuie trăit împreună. Pot spune că soțul a fost sprijinul meu. Dacă nu ar fi fost alături, probabil, mi-a fi fost mult mai greu”, povestește Victoria.

Copilul a vrut mai repede „să își vadă părinții” și a venit pe lume în septembrie anul trecut, la 36 de săptămâni și 5 zile. La naștere Sebastian cântărea 3.250 g, avea o înălțime de 50 cm și a primit calificativul de „perfect sănătos”.

De regulă, o naștere costă între 30 000 și 50 000 de dolari, în funcție de tipul nașterii (naturală sau prin cezariană). Victoria însă a născut gratuit la clinica privată „Hollywood Presbyterian Medical Center”, datorită asigurării medicale. 

Tânăra mămică a rămas impresionată de maternitățile din SUA: „Fiecare mamă are camera sa. În încăpere există baie, un buton pentru comandă pentru a chema asistenta medicală, pe care l-am folosit de câteva zeci de ori, precum și lucrurile necesare pentru mamă și nou-născut (începând cu scutece, hăinuțe pentru copil și terminând cu toate cele necesare pentru igiena mamei după naștere)”.

Cât ține de sistemul medical american, Victoria susține că e o mare diferență comparativ cu cel din țara noastră:

„În Moldova, dacă vrei să beneficiezi de consultație medicală fără programare sau în alte circumstanțe, cu 200 de lei în buzunar rezolvi problema. În Los Angeles, mergi inițial la medicul de familie, care te examinează și stabilește dacă trebuie să mergi la alt specialist. În funcție de gravitatea problemei, prin poștă, timp de 2-14 zile, îți este efectuată programarea către alt specialist”.

Sursa foto: Facebook

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.