Există sau nu plumb și miros de substanțe chimice în cele două manuale școlare? Răspunsul ANSP
ȘcolarȘtiri

Există sau nu plumb și miros de substanțe chimice în cele două manuale școlare? Răspunsul ANSP

Sursa foto: gazetadechisinau.md

Manualele de „Ştiinţe”, clasa a II-a, şi de „Educaţie pentru societate”, clasa a X-a – a XI-a, corespund deja cerințelor sanitare, pentru că factorii care pot influenţa rezultatele investigaţiilor de laborator au suferit modificări ca rezultat al condiţiilor fizice. Astfel explică Agenția Națională pentru Sănătate Publică diferența rezultatelor celor două expertize sanitare efectuate pe cele două mostre de carte.

ANSP susține că prima expertiză a fost efectuată la solicitarea Cancelariei de Stat, în baza mai multor sesizări din partea elevilor, profesorilor și părinților ai căror copii dețineau aceste manuale, fiind îngrijoraţi de mirosul specific de substanțe chimice.

Rezultatele investigațiilor inițiale și finale ale mostrelor de cărți au demonstrat că manualul de „Educaţie pentru societate” avea un miros specific de substanțe chimice de până la 3 unități, normativele sanitare fiind de maximum 2 unități. Totodată, cantitatea de plumb era de 0,054 mg/l, normativele sanitare fiind de până la 0,03 mg/l.

Mostra de carte pentru copiii de clasa a II-a, manualul de „Ştiinţe”, de asemenea, prezenta un miros specific de substanțe chimice cu o intensitate de până la 3 unități. Conținutul migrației plumbului a constituit 0,023 mg/l, ceea ce este în limitele maxim admisibile.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică dă asigurări că „rezultatele expertizei reflectau pe deplin starea probelor de carte investigate (miros înțepător specific de substanțe chimice, sesizări din partea părinților despre dereglări ale stării de sănătate a copiilor, conținut de plumb în limitele de la 0,023 mg/l până la 0,054 mg/l)”.

„În scrisorile adresate Agenţiei, editura a recunoscut că manualele prezentau un miros specific de substanțe chimice care putea să apară din cauza transportării loturilor de carte la temperaturi scăzute și perioadei de timp insuficientă pentru uscarea în totalitate a cărților”, este menționat în comunicatul ANSP.

Cu referire la rezultatele expertizelor efectuate în laboratoarele din Austria, Anglia și Serbia, ANSP spune că acestea sunt, în mare parte, identice cu rezultatele expertizei din țara noastră:

„Diferă doar concentrațiile maxim admisibile de migrație a plumbului. A fost reglementat cel pentru hârtia destinată să vină în contact cu produsele alimentare și șervețelele din hârtie utilizate pentru igienă. În raportul prezentat nu sunt reflectate astfel de norme admisibile. Conținutul de plumb menționat în informaţia publicată de editură, pentru hârtia tipărită, de 0,01% se acceptă pentru ingrediente, nu și pentru produsul finit”.

ANSP precizează că avizarea sanitară a manualelor şi cărților pentru copii este obligatorie, dar nu este executată de nicio editură din țară.

Directorul Editurii „Litera” spune că-l va acţiona în judecată pe fostul ministru Corneliu Popovici, pentru „fals în declaraţii, prejudicii morale şi financiare aduse editurii”.

Citește și:

Mai multe manuale tipărite în 2019 ar conține plumb și vor fi trimise pentru expertiză

Rezultatele expertizei manualelor școlare: Concentrație de plumb de circa 2 ori mai mare și miros de substanțe chimice peste normă

Scandalul manualelor cu plumb: Directorul „Litera” spune de ce manualele aveau un miros prea puternic și va da în judecată Ministerul

Cazul manualelor cu plumb: Conform expertizei din Austria, cărțile nu reprezintă pericol pentru copii

Editura „Litera” îl va da în judecată pe fostul ministru Corneliu Popovici. Patru expertize au arătat că manualele nu reprezintă pericol

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.