Examenele de clasa a IV-a și a IX-a au fost anulate în acest an. Detalii despre bacalaureat
Știri

Examenele de clasa a IV-a și a IX-a au fost anulate în acest an. Detalii despre bacalaureat

By 15/04/2020 aprilie 18th, 2020 No Comments

Actualizare 18.04.2020. Testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului au fost anulate. Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Dispoziția nr. 19 din 17 aprilie curent poate fi descărcată aici.


Articolul inițial (15 aprilie, 2020)

Toate examenele de absolvire a treptei primare și gimnaziale vor fi anulate în acest an. Cât ține de bacalaureat, Ministerul Educației preconizează că acestea vor fi susținute în perioada iunie-iulie. Decizia finală însă va fi luată la mijlocul lunii mai, în funcție de situația epidemiologică din țară. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

„Elevilor care finalizează clasa a IX-a le vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale în baza notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII-a – a IX-a. Notele de la disciplinele de examen vor reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII-a – a IX-a la disciplinele respective”, a declarat ministrul.

În baza certificatelor de studii gimnaziale, elevii vor putea participa la admitere în liceele teoretice și în instituțiile de învățământ profesional tehnic.

Cu privire la examenele de absolvire a ciclului liceal, decizia definitivă va fi luată în funcție de data când va fi permis accesul elevilor în instituțiile de învățământ. Ministrul Igor Șarov a făcut referire la experiența statelor europene – desfășurarea examenelor la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, dacă situația de criză va lua sfârșit.

Proiectul de decizie privind anularea examenelor va fi depus pentru aprobare Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.