Skip to content Skip to footer

„Eu nu sunt un produs, sunt un om viu”. Istoria tânărului care, de 11 ani, a renunțat la codul personal

Nu-și doresc să facă parte dintr-un sistem prin intermediul căruia să fie monitorizați, fie din motive religioase, fie din motive tehnice. Vorbim despre cetățenii Republicii Moldova care au decis să renunțe la codul de identificare (IDNP).

„Am decis să nu am acest marcaj, deoarece eu nu sunt un produs”

Mihai (prenume modificat) a renunțat la codul personal acum 11 ani. A luat această decizie după ce a studiat subiectul mai mult timp, susține el.

„La început am găsit informații care, la acel moment, m-au speriat. Erau niște filmulețe în care apăreau preoți de pe Muntele Athos. Ei spuneau că vor veni timpuri strașnice, că vom avea documente electronice, apoi ni se vor introduce cipuri în noi”, a menționat tânărul.

Totodată, Mihai spune că a analizat acest subiect și din alt aspect, așa cum era pasionat de IT:

„Trăim într-o țară unde nu e totul sigur. Orice persoană poate afla informații despre tine, dacă are pe cineva care lucrează în structurile de forță. Toate activitățile noastre se rezumă la un cod. Eu nu am ce ascunde, dar nu aș vrea să fiu atât de vizibil. Ulterior am aflat că persoanele care nu au un cod de identificare sunt monitorizate mai strict de cei de la SIS”. 

Într-un final, el a decis că nu dorește să fie identificat prin intermediul codului din 13 cifre, asemeni unui produs de pe rafturile din magazine.

„Fiecare produs de pe raft are acest cod din 13 cifre. Am decis să nu am acest marcaj, deoarece eu nu sunt un produs, sunt un om viu și doresc să fiu o prioritate. Când mă duc într-o instituție, eu mă identific, în primul rând, cu numele și prenumele. Este o formă de protest pașnic față de sistem”, susține Mihai.

După ce a trecut printr-o procedură oficială de renunțare la codul personal, Mihai a primit buletinul de identitate provizoriu, care nu are numărul de identificare de stat. Actul de identitate respectiv este eliberat pe un termen de 10 ani.

(Buletinul de identitate provizoriu)

(Polița de asigurare)

(Permisul de conducere)

În urma refuzului său, Mihai nu mai deține un pașaport care i-ar permite să călătorească peste hotare: „De 11 ani nu am fost peste hotare. Am primit multe oferte să plec, dar le-am refuzat. Îmi place Moldova și vreau să trăiesc aici”.

„Familia credea că este un moft”

Când le-a spus membrilor familiei despre decizia pe care a luat-o, aceștia s-au speriat, spune Mihai. Erau gata să-i ofere orice, doar ca să renunțe la această idee. 

„Familia credea că este un moft, însă timpul a demonstrat că nu este așa. Mă bucur mult că, într-un final, familia m-a înțeles și mi-a acceptat decizia”, precizează tânărul.

Dacă, într-un final, membrii familiei au fost înțelegători, tinerele cu care Mihai încerca să-și întemeieze o relație nu erau la fel de deschise:

„De multe ori, fetele se speriau de chestia asta. Când auzeau că nu am cod de identificare, rupeau relația. Soția mea a fost cea care m-a acceptat”. 

„Este ușor să renunți la acest cod, dar este mai greu să trăiești cu asta”

Decizia de a renunța la codul de identificare influențează viața acestor persoane.

„Când am refuzat codul personal, în martie 2008, nu prea aveam multe drepturi. Era mult mai dificil să te angajezi oficial. Totuși, eu nu simt imediat consecințele acestei decizii, fiindcă eram liber profesionist“, menționează Mihai.

Tânărul a avut primul „contact cu sistemul” atunci când a fost angajat oficial și a trebuit să-și deschidă un cont bancar: 

„M-am dus singur la bancă și am rezolvat problema, în aproximativ două zile, ducând tratative cu juriștii de acolo. Eu m-am dus cu pachetul de legi în care era menționat că am acest drept. Pur și simplu, trebuie să fii mult mai insistent. Sunt multe persoane care s-au dezis, apoi au întâlnit multe probleme și au renunțat la decizia luată. Este ușor să refuzi la acest cod, dar este mai greu să trăiești cu asta”. 

După 11 ani de când a renunțat la codul personal, Mihai spune că lucrurile au evoluat și, în prezent, persoanele care nu au cod au mult mai multe drepturi.

„Acum este un pic mai ușor. Buletinul de identitate provizoriu are practic același statut juridic ca orice alt buletin. Unii se mai uită deocheat, dar trebuie să fii insistent. Atunci când întâmpini o problemă, trebuie să soliciți juriștii instituției și problema o să se rezolve”, a adăugat tânărul.

„Nu toți angajatorii sau responsabilii cunosc despre faptul că persoanele au dreptul să refuze IDNP”

Persoanele din Moldova care renunță la codul de identificare se confruntă cu un șir de probleme, susține jurista Elena Bîtcă, membră a Mișcării Juriștilor Ortodocși. Potrivit acesteia, majoritatea problemelor apar din cauză că nu toți angajatorii sau responsabilii din cadrul unor instituții cunosc aceste aspecte:

„Principalele probleme cu care se confruntă persoanele care refuză codul personal sunt: angajarea în câmpul muncii, prelungirea contractului de muncă, eliberarea pensiei la oficiile poștale, susținerea examenelor de absolvire etc. De multe ori, angajatorii sau responsabilii nu cunosc despre faptul că persoanele au dreptul să refuze IDNP-ul și recurg la amenințări, ceea ce este ilegal”. 

În prezent, situația persoanelor care au renunțat la IDNP este mai bună, deoarece acestea întâmpină mai puține probleme atunci când se adresează la anumite instituții, mai spune jurista. 

Potrivit Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, Art. 3, alin. f, persoanele care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei sunt în drept să primească un buletin de identitate provizoriu, pentru întrebuințarea pe teritoriul țării. De precizat că evidenţa cetăţenilor Republicii Moldova care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei se ţine prin fişierul manual din momentul renunţării.

Datele Agenției Servicii Publice arată că, în fișierul manual de evidență a persoanelor, în 2018 erau 3.401 persoane care au renunțat la numărul de identificare de stat, în 2019 numărul acestora fiind de 3.168 de persoane.

Fotografiile au fost realizate de Alexandru Statnîi

Acest articol a fost realizat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al SDC.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.