Epidemie de rujeolă în Europa! Italia și România - cele mai afectate țări
Știri

Epidemie de rujeolă în Europa! Italia și România – cele mai afectate țări

Europa este lovită de o epidemie de rujeolă care afectează, în primul rând, Italia și România, din cauza vaccinării insuficiente, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează Agerpres

OMS a înregistrat „peste 500 de cazuri” în Europa, dintre care 474 sunt concentrate în șapte țări: Franța, Italia, Elveția, Germania, Polonia, România și Ucraina.

Italia, unde au fost declarate peste jumătate dintre aceste cazuri (238), și România, cu 17 morți din ianuarie 2016, sunt țările cele mai afectate.

Această „maladie virală extrem de contagioasă”, care se manifestă prin febră și erupții cutanate, a provocat moartea a peste 134 000 de oameni în lume în 2015, în principal în rândul copiilor mai mici de 5 ani.

Boala este totuși simplu de evitat, apreciază OMS, cu un vaccin „sigur și eficace”. Din nefericire, în aceste țări cele mai afectate din Europa rata de vaccinare rămâne inferioară pragului de 95%, considerat necesar pentru a eradica epidemia.

„Într-un context în care se făceau progrese susținute spre o eliminare în acești ultimi doi ani, este îngrijorător să vedem cazurile de rujeolă înmulțindu-se în Europa”, a declarat directoarea pentru Europa a OMS, Zsuzsanna Jakab.

„Pentru a împiedica circulația virusului în caz de import, autoritățile naționale trebuie să facă totul pentru a atinge sau a menține cel puțin 95% din acoperire cu două doze de vaccin antirujeolă”, a subliniat organizația.

Dacă în țările cele mai sărace din lume costul unui vaccin (de circa un euro) rămâne principalul obstacol, în Europa problema este mai degrabă scepticismul față de vaccinuri, potrivit OMS.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.