Elevul sau angajatul instituției de învățământ are simptome/este diagnosticat cu COVID-19. Ce urmează?
Școlar

Elevul sau angajatul instituției de învățământ are simptome/este diagnosticat cu COVID-19. Ce urmează?

Sursa foto: mystylenews.com

În fiecare dimineață, înainte de a merge la școală, copiilor le va fi verificată de către părinți starea de sănătate. În acest context, asistentul medical sau persoana desemnată de instituția de învățământ va instrui cadrele didactice și părinții privind monitorizarea stării de sănătate a elevilor și depistarea apariției simptomelor caracteristice pentru COVID-19.

Elevul/studentul sau angajatul prezintă suspiciuni de COVID-19

Copilul care prezintă semne de boală (febră mai mare de 37°C, tuse, dificultăți de respirație) sau a fost în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19 va rămâne acasă și va anunța dirigintele. În cazul în care o persoană este observată, în timpul aflării în instituția de învățământ, cu simptome respiratorii (febră, tuse, probleme de respirație), va fi solicitat cadrul medical sau persoana desemnată, care va aplica procedura de izolare.

În cazul copiilor minori, vor fi anunțați imediat părinții sau reprezentanții legali. Până la sosirea acestora, copilul va fi izolat într-un spațiu desemnat și va fi supravegheat corespunzător. Dacă va dori să meargă la baie în această perioadă, va folosi o baie separată, dacă acest lucru este posibil. Baia trebuie să fie prelucrată și dezinfectată cu produse biocide avizate, înainte de a fi folosită de alte persoane. Până nu va sosi părintele, elevul nu va fi transportat la medicul de familie, serviciul de urgență sau spital. Doar dacă simptomele vor fi severe, va fi apelat serviciul de urgență 112.

Elevii/studenții mai mari de 18 ani și personalul angajat care au prezentat, în timpul orelor de studii sau în timpul zilei de lucru, simptome de COVID-19 (febră, tuse, dispnee etc.), vor fi plasați în izolator sau într-un spațiu desemnat pentru acest scop, fiind ulterior solicitat Serviciul 112.

Dacă persoana manifestă semne clinice ușoare de boală, aceasta poate să se deplaseze de sine stătător la domiciliu, cu condiția că dispune de transport personal sau domiciliază în apropierea instituției și nu necesită utilizarea transportului public. Persoana suspectă la COVID-19 se va autoizola la domiciliu și va informa medicul de familie.

Diagnosticul de COVID-19 a fost confirmat

Dacă a fost confirmat un caz de COVID-19 la un elev sau un angajat al instituției de învățământ, administrația are obligația să informeze Centrul teritorial de sănătate publică.

În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/student, toți elevii/studenții din clasa/grupa academică în care acesta își făcea studiile vor fi plasați în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul/studentul confirmat „COVID-19 – pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online timp de 14 zile. Decizia privind autoizolarea profesorilor care au predat în clasa/grupa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituției de învățământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, ținând cont de specificul didactic și riscurile epidemiologice.

În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la unul sau mai mulți membri ai familiei elevului/studentului, acesta va fi plasat în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile de la ultima zi de contact cu persoana infectată.

În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la unul dintre profesori, decizia privind plasarea în autoizolare a elevilor/studenților va fi luată de către conducătorul instituției de învățământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, ținând cont de specificul didactic și riscurile epidemiologice.

Elevii/studenții care au avut probleme de sănătate și nu au frecventat orele vor putea reveni în colectivitate doar după ce vor prezenta certificatul medical.

Amintim că, începând cu 1 septembrie, activitatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior din R. Moldova se va desfășura cu prezența fizică în toate unitățile. Totuși, elevii, studenții și angajații instituțiilor de învățământ vor fi nevoiți să respecte un șir de măsuri, în contextul pandemiei COVID-19, conform Hotărârii nr. 60 din 23 august a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Sursa: Hotărârea nr. 60 din 23 august, 2021

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.