Elevii și studenții aflați în carantină vor putea reveni la lecții mai devreme, dacă vor prezenta un test negativ
Știri

Elevii și studenții aflați în carantină vor putea reveni la lecții mai devreme, dacă vor prezenta un test negativ

Sursa foto: mystylenews.com

Elevii și studenții din Republica Moldova vor putea reveni la ore după a șaptea zi de la contactul cu o persoană COVID-19 pozitivă, dacă vor prezenta un test PCR negativ, realizat în ultimele 24 de ore. Testarea acestora va fi gratuită și va avea loc în instituțiile medico-sanitare, care vor fi asigurate cu teste. Elevii minori vor fi testați doar cu consimțământul părintelui sau tutorelui legal. O asemenea decizie a fost aprobată astăzi de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).

Până în prezent, elevii/studenții puteau reveni la ore doar după a 14-a zi. În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/student, toți elevii/studenții din clasa/grupa academică în care acesta își făcea studiile erau plasați în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul/studentul confirmat „COVID-19 – pozitiv”. Clasa își continua studiile în regim online timp de 14 zile.

Conform noii decizii, elevii/studenții testați negativ pot încheia perioada de carantină înainte de termen cu condiția că nu au fost înregistrate semne clinice de COVID-19 în perioada de monitorizare zilnică a simptomelor pe parcursul aflării în carantină. Pentru elevii/studenții care încheie perioada de carantină înainte de termen în baza unui test diagnostic negativ, este obligatorie monitorizarea zilnică a simptomelor până la a 14-a zi.

Cei care nu se vor prezenta la testare în ziua a 7-a vor reveni la lecții după expirarea perioadei de 14 zile de carantină. Conform datelor oferite de Ministerul Educației și Cercetării, la 8 octombrie, peste 10 000 de elevi se aflau în regim de carantină.

Totodată, CNESP a decis ca studenții de la USMF „Nicolae Testemițanu” să facă ore în regim mixt, adică lecțiile teoretice – online și cele practice – cu prezență fizică, în contextul în care peste 95% dintre studenți și peste 97% dintre cadrele didactice s-au vaccinat.

Alte instituții de învățământ profesional tehnic și superior din localitățile cu pragul de alertă roșu vor activa în regim online, cu excepția orelor practice care implică utilizarea echipamentelor tehnice/laboratoarelor, dar nu mai mult de 10% din activitățile didactice per program de studiu.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.