Profesii

Elevii din școlile profesionale cu învățământ dual vor primi salariu de la întreprindere

By august 25, 2017 No Comments

Elevii din școlile profesionale, care funcționează în baza sistemului de învățământ dual, vor primi un „salariu de ucenicie”. Mecanismul de remunerare se numără printre prevederile Regulamentului cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământul dual, care a fost aprobat astăzi de Guvern.

Documentul mai prevede clarificarea, definirea și uniformizarea termenilor legali utilizați pentru învățământul dual; stabilirea timpului necesar pregătirii teoretice și practice; reglementarea statutului elevului ucenic. De asemenea, Regulamentul stipulează drepturile și obligațiile părților implicate în procesul de studii, precum și modalitățile de finanțare a învățământului dual.

Învățământul dual presupune că 70% din studii au loc direct la întreprindere, iar 30% – în instituția de învățământ. În anul de studii 2016-2017, circa 20 de companii au implementat astfel de programe de studii, în colaborare cu nouă instituţii de învăţământ profesional tehnic.

„Numărul agenților economici interesați să dezvolte programe de studii în învățământul dual este în creștere. Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării a inițiat elaborarea Regulamentului pentru a stabili condițiile legale și regulile de organizare a acestei forme de învățământ și a evita orice interpretări din partea actorilor implicați în domeniu”, menționează Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ secundar profesional și mediu de specialitate.

Finanţarea învăţământului dual va fi asigurată atât din bugetul de stat, cât și din sursele agentului economic.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.