Skip to content Skip to footer

Elevii din clasele a V-a – a VIII-a nu vor mai fi lăsați repetenți, ci promovați în următoarea clasă

Elevii din clasele a V-a – a VIII-a nu vor fi declarați repetenți, ci promovați în următoarea clasă, indiferent de rezultatele școlare obținute. Decizia, care reprezintă o premieră pentru învățământul național, se regăsește în noul Regulament privind evaluarea și notarea rezultatelor învățării, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar.

„Atunci când elevii erau lăsați repetenți, ei abandonau studiile doar din motivul că nu voiau să meargă repetat în aceeași clasă. Sau, în unele cazuri, administrația organiza procedural lichidarea repetenției, punea nota „5” doar pentru ca elevii să ajungă în clasa a IX-a și să fie eliminați din sistem. Prin această modificare, noi îi oferim elevului toate șansele pentru a fi admis la examenele de absolvire din clasa a IX-a, chiar dacă a avut o medie mai mică de „5” în clasele anterioare.

Pentru aceasta, instituția de învățământ, împreună cu părinții și elevul, vor avea obligațiunea de a asigura că elevul a folosit toate șansele și a obținut media anuală „5” sau mai mare la disciplinele școlare”, a declarat pentru suntparinte.md Corina Lungu, autoarea acestui Regulament.

În cazul în care, în clasa a IX-a, elevul a obținut note medii anuale de la „1” la „4” la 1-3 discipline de studii și nu și-a soluționat situația, acesta nu va fi admis la examenele naționale de absolvire a gimnaziului, ci doar va primi un certificat care atestă situația școlară pentru ciclul gimnazial.

Termenul de „elev repetent” va fi folosit doar pentru elevul din clasele a X-a – a XI-a cu media anuală mai mică decât „5” la patru și mai multe discipline școlare, conform deciziei Consiliului profesoral din instituție, din luna august.

În schimb, „elev corigent” va fi considerat elevul din ciclul gimnazial/liceal care are media semestrială/anuală mai mică decât „5” la 1-3 discipline școlare, conform deciziei Consiliului profesoral din instituție.

În ciclul primar, elevii nu sunt notați, ci evaluați prin descriptori. Aceștia sunt considerați promovați indiferent de calificativele anuale obținute. Descriptorii vor mai fi folosiți în ciclul gimnazial și liceal la disciplinele: Educație pentru societate, Educația muzicală, Educație plastică, Educație tehnologică, Educație fizică, Dezvoltare personală.

O altă noutate ține de trecerea graduală de la evaluarea criterială prin descriptori (din ciclul primar) la sistemul de evaluare și notare (din gimnaziu) în primul semestru al clasei a V-a. Astfel, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie, activitatea elevilor și rezultatele învățării vor fi evaluate fără note. Pe durata lunilor noiembrie-decembrie, cadrele didactice nu vor înregistra în catalogul școlar notele de la „1” la „4” la evaluările sumative, realizând repetat proba de evaluare, cu același grad de dificultate.

La modificarea Regulamentului au contribuit cadrele didactice și cele de conducere din învățământul general din raioanele Edineț, Strășeni, Drochia, Florești, mun. Chișinău, precum și reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, la propunerea cărora a fost inclusă prevederea cu referire la excluderea notării elevilor pentru comportament la lecție, nerealizarea temei pentru acasă, lipsa caietului, manualului, rechizitelor, agendei elevului la lecție, precum și pentru absența de la ore a elevului, inclusiv în cazul absenței de la evaluări.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.