Elena Crâșmari: Cum o femeie cu dizabilități din Moldova a luptat pentru drepturile ei și a câștigat alegerile
Util pentru părinți

Elena Crâșmari: Cum o femeie cu dizabilități din Moldova a luptat pentru drepturile ei și a câștigat alegerile

Sursa foto: UN Women Moldova

Elena Crâșmari a candidat la alegeri și a devenit consilieră locală în satul ei natal. Motivată de lipsa accesului în Centrul medical din sat, a decis să candideze pentru a face schimbările de care satul ei are nevoie atât de mult.

Elena Crâșmari, în vârstă de 35 de ani, susține că s-a săturat de faptul că nu putea avea acces în Centrul medical din satul ei natal, Dolna, o comunitate rurală cu 1.155 de locuitori, aflată la circa 53 de kilometri distanță de Chișinău.

Din cauza dizabilității sale, nu a putut urca scările și a fost nevoită să meargă pe brânci, pentru a intra în clădire:

„M-am dus la Primărie să le cer să mă ajute să fac ceva în legătură cu scările Centrului medical. Primarul mi-a dat o pungă de ciment și nisip și mi-a spus că trebuie s-o fac singură. După asta, am decis să candidez pentru postul de consilieră, ca să-i demonstrez că nu e acceptabil și că sunt o persoană cu drepturi depline, la fel ca el”, își amintește Elena.

Sursa foto: UN Women Moldova

A luat lucrurile în propriile mâini și a devenit candidată independentă la funcția de consilieră locală:

„Am vrut să fac primul pas în a dovedi că persoanele cu dizabilități au o șansă, să-i ajut pe cei care-și petrec cea mai mare parte a vieții prinși între patru pereți acasă. Oamenii trebuie să știe că avem drepturi egale, nu doar în teorie, ci și în practică”.

Femeile ajută femei

Femeile sunt subreprezentate în politica moldovenească și în luarea deciziilor. Doar 25% dintre parlamentari, 22% dintre primari și 27% dintre consilierii raionali sunt femei. Aceste procentaje nu îndeplinesc criteriile internaționale sau angajamentele naționale și internaționale ale țării.

Au fost realizate mai multe studii privind participarea în politică a femeilor din Republica Moldova, care au demonstrat că sunt suficiente femei calificate, cu experiență și doritoare de a participa în procesul de luare a deciziilor politice, însă politicile partidului și stereotipurile sociale nu le permit să reușească. Femeile cu dizabilități sunt și mai puțin reprezentate în sfera politică moldovenească.

Cu ajutorul formării privind participarea politică a femeilor și implicarea civică, realizată de UN Women și câțiva parteneri, Elena a reușit să câștige încrederea consătenilor și să obțină competențele de care avea nevoie pentru a candida. Ea și-a început campania de bază pentru a candida la funcția de consilieră locală. Mai întâi, a trebuit să colecteze semnături de la cel puțin 5% dintre alegătorii înregistrați din comunitate, deoarece era candidată independentă. A adunat toate semnăturile necesare în doar două zile:

„Locuitorii din satul meu au fost dispuși să mă ajute și nu am putut să cred că am fost în stare să adun 60 de semnături atât de repede. Și puteam s-o fac doar după-amiaza sau noaptea, pentru că dimineața eram la antrenament”.

Elena și-a găsit aliați în organizații și în mentorii de femei care au ajutat-o în parcursul ei:

„Sunt foarte recunoscătoare femeilor care ajută alte femei să se dezvolte. Uneori e suficient să iei o femeie de mână și s-o ajuți să-și înceapă călătoria”.

Elena are multe motive să se simtă mândră: „În timpul campaniei mele, am ținut un discurs public la o adunare. Locuitorii satului meu nu au fost interesați de ceea ce am studiat la universitate sau de ceea ce am făcut în trecut. Ceea ce a contat pentru ei a fost ceea ce eu aș putea realiza în viitor. După discursul meu m-au aplaudat în picioare! Nu mă așteptam la asta!”, spune ea.

Sursa foto: UN Women Moldova

Campania Elenei nu a trecut fără provocări. În timpul procesului electoral, ea s-a confruntat cu discriminarea, inclusiv cu convingerea falsă că persoanele cu nevoi speciale sunt inutile pentru societate:

„Am decis să depășesc această situație cu sprijinul unor oameni minunați din jurul meu. Am făcut lucrurile într-un mod pașnic, am ignorat negativitatea și mi-am atins scopul”.

În noaptea alegerilor, Elena nu a putut dormi deloc. Dimineața în care a descoperit că a câștigat a fost unul dintre cele mai mândre momente din viața ei. Ea și-a început calea luptând pentru dreptul uman de bază – de a avea acces în Centrul medical local și a ajuns consilieră locală, precum și singura femeie într-o echipă de nouă persoane.

Realizarea unei agende mari

Elena vrea să înceapă cu renovarea Centrului medical din sat, care a fost catalizatorul campaniei sale. Vrea să amplaseze o farmacie complet echipată, care să răspundă nevoilor tuturor membrilor comunității sale.

„Sper, de asemenea, că voi putea face toate instituțiile de stat – inclusiv muzeul nostru, grădinița și Primăria – accesibile persoanelor cu dizabilități, mamelor cu copii mici și cetățenilor în vârstă care vin să-și ia pensiile”.

Elena dorește, de asemenea, să instaleze un apeduct, astfel încât ea să poată avea zilnic un pahar de apă curată pe masa ei. Mai vrea drumuri bune, un sistem de canalizare, unul de reciclare a deșeurilor și mai multe oportunități de angajare.

„Doresc să le dau celor care au părăsit satul, din cauza greutăților și a lipsei de oportunități, un motiv să se întoarcă”.

Realitatea constrângerilor de timp ale unui termen de patru ani o face pe Elena să se întrebe dacă ea poate îndeplini visurile mari pe care le are pentru satul Dolna:

„Problemele cu care ne confruntăm nu pot fi rezolvate prin magie, dar vom face tot posibilul. Îmi iubesc comunitatea și mă angajez să fac schimbările necesare pentru a o ajuta să se dezvolte”.

„Dragi femei, fiți puternice! Implicați-vă în tot ceea ce puteți în această viață scurtă pe care o avem. Fiți active și unite. Împreună putem face o schimbare!” 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.