Educație anticorupție în școlile din Moldova: Elevii vor învăța să nu ia și nici să nu ofere mită
Știri

Educație anticorupție în școlile din Moldova: Elevii vor învăța să nu ia și nici să nu ofere mită

Elevii din Republica Moldova vor putea să învețe care sunt formele, cauzele şi consecinţele corupţiei, metodele de identificare, prevenire şi combatere a acestora, precum şi cui se pot adresa dacă sunt martorii unor fapte de corupţie. Orele de Educație anticorupție vor fi predate în școli ca parte componentă a disciplinei Educație civică.

Necesitatea introducerii Educației anticorupție a fost discutată în cadrul unei mese rotunde organizate sub egida Centrului Național Anticorupție (CNA). Participanții au fost unanim de acord că elevii au nevoie de educație anticorupție, precum au nevoie de educație juridică, economică, pentru sănătate etc., căci toate aceste tipuri de educație contribuie la dezvoltarea unui cetățean activ și responsabil.

Introducerea în cadrul curricumului și predarea sistematică a noțiunilor anticorupție adaptate vârstei, dublate de o atitudine exemplară și de o instruire permanentă a cadrelor didactice, vor duce la crearea unor modele demne de urmat și a unor repere corecte în gândirea tinerei generații.

Odată definitivat, curriculumul revizuit va fi implementat în învățământul preuniversitar treapta gimnazială și liceală și va deveni un instrument eficient al CNA și Ministerului Educației în prevenirea corupției.

Menționăm că evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului PNUD „Consolidarea capacităţilor de prevenire a corupţiei şi analiză a CNA”, susţinut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei şi Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Sursa foto: cdn.gdn.ng

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.