Editura „Litera” îl va da în judecată pe fostul ministru Corneliu Popovici. Patru expertize au arătat că manualele nu reprezintă pericol
Știri

Editura „Litera” îl va da în judecată pe fostul ministru Corneliu Popovici. Patru expertize au arătat că manualele nu reprezintă pericol

Sursa foto: gazetadechisinau.md

Manualele de „Ştiinţe”, clasa a II, şi de „Educaţie pentru societate”, clasele X-XI, nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea elevilor. Actele de expertiză ale laboratoarelor din Austria, Anglia şi Serbia au constatat că, în aceste cărți, nu există plumb sau a fost depistat într-o cantitate mai mică decât norma admisă. Rezultatele au fost expediate pe adresa noastră de către directorul Editurii, Anatol Vidrașcu.

Totodată, la 23 martie curent, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a realizat repetat expertiza celor două manuale, în urma căreia a fost stabilit că manualele respectă toate cerințele sanitare la proprietățile odorimetrice și migrația plumbului.

În răspunsul ANSP, responsabilii susțin că rezultatele expertizei se referă doar la mostrele prezentate de beneficiar și nu ilustrează starea reală a lotului de carte.

La rândul său, Anatol Vidrașcu îndeamnă ANSP să ia la alegere „oricare exemplar din tirajul de 70.000 aflat în şcoli şi să-l supună expertizei, pentru că rezultatul va fi unul şi acelaşi – nu există plumb şi miros în manualele editate de Litera”.

Directorul Editurii spune că-l va acţiona în judecată pe fostul ministru Corneliu Popovici, pentru „fals în declaraţii, prejudicii morale şi financiare aduse editurii, imediat ce situaţia epidemiologică din Republica Moldova ne-o va permite şi vom anunţa într-un ultim comunicat pe această temă care este decizia instanţei”.

„Probabil, la comanda sa, ori a unui funcţionar de rang şi mai înalt, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a emis un act de expertiză, în care confirma concluzia personală a fostului ministru. În baza acestui act acesta a emis o circulară prin care a retras manualele din şcoli”, a mai scris directorul Editurii.

Menționăm că, după ce au fost făcute publice rezultatele primei expertize – cea din Austria, Corneliu Popovici a declarat pentru Suntparinte.md că nu regretă decizia pe care a luat-o, dat fiind că sănătatea copiilor este prioritară în cazul dat, și respinge toate învinuirile aduse la adresa lui:

„A fost o decizie pe care am luat-o în baza rezultatelor prezentate de laboratoarele ANSP-ului care sunt certificate la nivel internațional. Nu puteam lăsa aceste manuale în școală. Încă la etapa inițială i-am recomandat domnului Vidrașcu să se clarifice în privința rezultatelor ANSP-ului, pentru a rezolva întreaga problemă”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.