Skip to content Skip to footer

Echipele specializate ale ANSP, pregătite să intervină în cazul infecției prin noul tip de coronavirus

Echipele specializate antiepidemice ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) sunt pregătite să intervină operativ în caz de suspecție sau depistare a cazurilor de boală infecțioasă prin noul tip de coronavirus. Deocamdată, în țările din Europa nu a fost confirmat oficial niciun caz de infecție cu noul tip de coronavirus. Declarațiile au fost făcute de Nicolae Furtună, directorul interimar al ANSP, în cadrul unei conferințe de presă.

Dat fiind că sursele mass-media au prezentat diferite cifre cu privire la situația epidemiologică în lume, Nicolae Furtună a menționat că, oficial, au fost confirmate 614 cazuri de infectare a persoanelor cu noul tip de coronavirus, cele mai multe cazuri – în China (603 persoane). Alte 17 persoane au decedat. Totodată, acesta a dezmințit informațiile apărute în presă precum că, în Republica Moldova, au fost livrate loturi de pește infectat cu acest virus.

Directorul interimar susține că laboratorul din cadrul ANSP dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator al celor mai întâlnite virusuri: gripale (A și B), nongripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute.

ANSP dispune și de specialiști certificați la nivel internațional pentru asigurarea transportării materialului biologic, în caz de necesitate, într-un laborator de referință pentru a confirma boala.

Pentru a preveni răspândirea virusului pe teritoriul țării noastre, inspectorii de la aeroport și din unele puncte de trecere a frontierei vor utiliza termoscanere, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră și ar putea fi purtătoare ale virusului din China.

Infecţia se transmite pe cale aeriană, adică prin inhalarea particulelor infectate din tusea sau strănutul unei persoane infectate, sau prin contactul cu o suprafaţă contaminată şi atingerea nasului, gurii sau a ochilor cu mâinile murdare.

Șefa Direcției prevenire și control a bolilor transmisibile, ANSP, Natalia Caterinciuc, a menționat că simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli. Acestea pot fi însoţite de febră mai mare de 38‎°C, oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Ieri, 23 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că nu declară la această oră stare de urgență în sănătate publică.

La moment, principalele recomandări pentru a reduce riscul de infectare sunt:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului neprotejat cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • respectarea etichetei tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini);
  • prelucrarea termică a ouălor și cărnii.

Menționăm că, pentru a preveni cazurile de boală şi complicaţiile postgripale în grupurile de populație cu risc sporit de îmbolnăvire, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din țara noastră a asigurat vaccinarea antigripală a 100 000 de persoane în sezonul 2019-2020.

Citește și:

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a emis alertă de călătorie în China

Totul despre infecţia cu noul coronavirus din China: simptome și metode de prevenire

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.