Skip to content Skip to footer

E bine sau nu să-i spunem copilului că a fost… cumpărat

N-au trecut decât primii ani de viață și micuțul deja se interesează cum a apărut de lume. Îl fascinează ideea de a avea un frate sau îl uimesc mamele cu burtici. Cu toate acestea, mulți părinți, în loc să explice copilului cum apar în realitate bebelușii, recurg la schema „copilului cumpărat de la magazin”.

suntparinte.md a discutat cu psihologul de familie și cuplu Victor Strogoteanu și a aflat dacă o astfel de explicație poate avea efecte negative asupra copilului:

„În sine, o astfel de afirmație, ruptă de orice context, nu poate afecta într-un fel sau altul un copil. Cu siguranță, când copilul va crește mai mare va înțelege falsitatea acestei afirmații. Totuși, acest tip de victor-strogoteanuafirmații sunt legate de anumite contexte care au efecte nedorite pentru viitorul copilului. Astfel, contextul cultural, social, religios și gradul de pregătire și disponibilitate a părinților de a aborda teme „incomode” își pun amprenta pe felul în care interacționează părintele cu copilul său și asupra informațiilor care sunt transmise de la o generație la alta.

Așadar, într-o societate tradițională, cu puternice valori religioase, majoritatea ar considera o astfel de explicație acceptabilă. Este necesar să menționăm că acest context de care am vorbit mai sus nu se rezumă doar la o singura explicație de acest fel. De cele mai multe ori, aceste explicații se întâlnesc foarte des, aici ne referim la cele care nu au temei real și care dezvoltă, mențin la copii un fel de gândire mitică, unde ființele vii au caracteristicile obiectelor neînsuflețite și viceversa. După părerea mea, riscul ca micuțul să crească cu convingerea că oamenii sunt „niște obiecte achiziționate de la magazin și, dacă nu sunt bune, luăm altele” este totuși puțin probabil, deoarece sunt alte valori care compensează această informație eronată.

În alte contexte culturale, am putea presupune un impact mai puternic al unei astfel de fraze. Copilul ar putea fi stimulat să nu observe calitățile individuale și umane ale persoanelor din jur și în final va avea nevoie să depună mai mult efort pentru a ajusta cunoștințele despre lume la starea reală a lucrurilor. Este necesar de menționat că riscurile menționate mai sus sunt posibile atunci când explicațiile de genul dat sunt ferme, vin din partea unei persoane cu autoritate pentru copil, care nu dau drept de apel și când contactele sociale ale copiilor sunt reduse.

Sfatul lui Victor Strogoteanu pentru părinți: În viziunea mea, răspunsul la întrebarea „cum apar copii?” pentru mulți părinți reprezintă o provocare, o provocare la care unii fac față mai eficient decât alții.

Consider că un părinte ar trebui să comunice situația reală despre felul cum apar copiii, cu mențiunea că această explicație trebuie adaptată vârstei și explicată prin exemple accesibile copilului. Astfel, analogia cu plantarea unei semințe de copac și evoluția acesteia ar putea crea o  imagine complexă și reală despre cum apar copiii. Onestitatea față de copil îl ajută pe acesta să crească nu numai cu reprezentări reale despre lume, dar și cu o relație de încredere față de părinte”.

Sursa foto: Arhiva UNICEF

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.