Durerile de cap la copii, de la prof. Ishaq Abu-Arafeh: Când devin motiv de îngrijorare și cum trebuie să decurgă controlul medical
Util pentru părinți

Durerile de cap la copii, de la prof. Ishaq Abu-Arafeh: Când devin motiv de îngrijorare și cum trebuie să decurgă controlul medical

By 04/06/2018 octombrie 22nd, 2021 No Comments

Sursa foto: cpcmg.net

Durerile de cap sau, în termeni medicali, cefaleea sunt întâlnite nu doar la adulți, ci și la copii. Dacă acestea apar foarte rar și nu interferează cu activitățile zilnice ale copilului, atunci părinții pot folosi Paracetamol, Ibuprofen sau alte medicamente pentru a combate durerile. În cazul în care problema persistă, atunci părinții ar trebui să se adreseze la medic.

Statisticile internaționale arată că aproximativ 8 copii din 100 suferă de dureri de cap. În același timp, migrena afectează 5-10% dintre copiii de vârstă școlară. În cazul a 20% din totalul copiilor, migrena a debutat la cinci ani sau mai devreme.

Prof. Ishaq Abu-Arafeh, neuropediatru și specialist în cefalee la copii și adolescenți, din Marea Britanie, susține că foarte puțini părinți își duc la specialist copiii care suferă de cefalee, din mai multe motive: accesele sunt foarte rare (1-2 ori pe an), copilul face față singur durerii sau durerile de cap nu sunt într-atât de pronunțate, încât să trezească semne de îngrijorare.

De cele mai multe ori, copiii ajung la specialist când accesele de dureri de cap sunt frecvente și prelungite, când copiii nu pot merge la școală din cauza durerii și când nu își îndeplinesc sarcinile.

Cum trebuie să decurgă o consultație la specialistul în cefalee:

1. Orice consultație începe cu o discuție între medic și pacient (anamneza). Medicul va întreba copilul cât durează un acces de durere de cap, cât de frecvente sunt durerile, cum se simte copilul între aceste accese, dacă există simptome vizuale, probleme de echilibru, unde este localizată durerea etc. De regulă, medicul îl întreabă pe copil unde e durerea cu intensitatea cea mai mare și cât de tare îl doare, dacă îi afectează activitatea sau e doar o durere ușoară.

2. Copilul va descrie calitatea durerii, pentru ca specialistul să stabilească tipul cefaleei. Dacă pacientul nu o va putea descrie, medicul nu va insista și nu îi va sugera copilului variante din care să aleagă.

Când durerea de cap pulsează și crește în intensitate (zvâcnește), atunci e vorba de migrenă. Dacă durerea este simțită de copil ca o presiune, o bandă strânsă în jurul capului și care apasă puternic, ar putea fi vorba de cefaleea de tip tensional.

3. Părintele și copilul vor fi întrebați dacă există anumite semne care ar prevesti cefaleea (așa-numitele simptome de aură): steluțe în fața ochilor, tulburări de vorbire și senzitive, furnicături.

4. Pacientul va vorbi și despre factorii care i-ar putea provoca durerea de cap. Cei mai întâlniți factori care provoacă cefaleea sunt mesele neregulate, somnul insuficient și stresul. În 10% dintre cazuri, durerile de cap pot apărea la copii din cauza unor produse alimentare: cașcaval, ciocolată, vin roșu, vin spumant. Important! Medicul nu trebuie să întrebe copilul dacă are dureri de cap după ce mănâncă anumite produse, pentru că micul pacient își va imagina asta.

Specialistul va întreba și despre produsele care conțin cafeină (Coca-Cola și alte băuturi energizante). Cafeina nu provoacă durerea de cap, ci faptul că copilul devine dependent de această substanță. Scăderea bruscă a nivelului de cafeină din sânge poate provoca vasodilatare, care duce la cefalee. Această sistare bruscă se numește sindrom rebound (lipsă de ceva cu care te-ai obișnuit).

5. Copilul va povesti despre semnele din timpul durerilor, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, grețuri, vomă, dureri de cap intense la miros, zgomot în limite normale și lumină puternică.

6. Un alt aspect important este „ce va ușura durerea de cap”. Mulți pacienți spun că îi ajută odihna într-o cameră întunecată, somnul, unele medicamente. Uneori, părinții zic că nici medicamentele nu ajută.

Atenție! Doza recomandată de Paracetamol este de 15 mg/kg corp, în timp ce doza de Ibuprofen este 5-10 mg/kg corp. De exemplu, dacă copilul are 5 ani și 20 kg, atunci doza adecvată de Paracetamol ar fi de 300 mg. Cantitatea de medicament nu trebuie să depășească 1.000 mg. Întrebați medicul care este doza adecvată!

7. Când administrați medicamentul? Principiul este: cu cât mai devreme iei medicamentul, cu atât mai eficient va fi. Niciun medicament nu va ajuta dacă ați așteptat până durerea de cap a devenit puternică sau copilul vomită.

8. De asemenea, medicul va întreba cum se simte copilul după ce trece durerea, cum se reface, dacă mai are unele simptome.

În 80-90% dintre cazuri, medicul poate stabili diagnosticul doar aflând răspuns la întrebările de mai sus. În cazul a 5-10% dintre pacienți, medicul va recomanda un examen general, va verifica greutatea, înălțimea, presiunea arterială etc.

Cât de important este planul individual de gestionare a durerii de cap?

Organismul copiilor e diferit, respectiv durerile de cap se manifestă diferit. Soluția constă în elaborarea de către medic a unui plan individual de gestionare. Părinții trebuie să îl prezinte profesorilor și asistenților medicali. Ce se întâmplă cel mai des când un copil are dureri de cap la școală? Profesorul sună părintele și trimite copilul acasă. Atunci când există un plan, profesorii știu cum să acționeze și sună părintele doar în situații dificile.

  • Planul individual de gestionare a cefaleei nu include doar medicamente. Prima etapă a planului constă în asigurarea unui mod de viață sănătos – mese regulate, somn suficient, odihnă regulată și multe lichide (care nu conțin cafeină). Durerea de cap poate fi cauzată și de utilizarea excesivă a gadgeturilor. Nu le interziceți, pentru că doar veți agrava situația. Asigurați-vă că copilul face pauză după fiecare 20-30 de minute de utilizare a computerului sau telefonului, că bea apă și face mișcare.
  • Dacă știți, din episoadele anterioare, că odihna nu-l va ajuta pe copil, interveniți medicamentos. Dați-i copilului Paracetamol sau Ibuprofen în doza adecvată. Statisticile internaționale arată că, în 1-2% dintre cazuri, copiii, în special adolescenții, suferă de abuz medicamentos. De ce? Pentru că, din cauza durerilor de cap zilnice, au consumat medicamente practic în fiecare zi.

Important! Dacă această problemă persistă, adresați-vă la medic. Folosirea abuzivă de medicamente, prin automedicație, poate provoca dependență.

  • Tratamentul de profilaxie

Când cefaleea este frecventă (trei zile pe săptămână), durerea ține toată ziua, medicamentele nu ajută, medicul va indica tratamentul de profilaxie pentru un termen de 3-6 luni. Copilul va lua medicamentele în fiecare zi, indiferent dacă va avea dureri de cap sau nu în acea zi. Peste șase luni, copilul va fi reevaluat. Dacă cefaleea a încetat, tratamentul va fi întrerupt. În cazul în care vor reapărea durerile, medicul va prescrie un nou tratament.

Nu există un medicament magic care să acționeze la orice copil în orice situație. Pentru un tratament de profilaxie eficient, medicul va prescrie copilului cel mai potrivit medicament, în funcție de patologii, reacții adverse etc.

Vă adresați la medic dacă:

  • Durerea de cap a copilului este severă, îl face pe copil să întrerupă toate activitățile, este asociată cu vomă, alte fenomene (steluțe, amorțeli, amețeli etc.).
  • Durerea ține mai mult de câteva ore sau toată ziua, nu cedează la odihnă, somn sau administrarea de Ibuprofen/Paracetamol.
  • Durerea de cap este frecventă (mai mult de 2 zile/săptămână), ceea ce determină copilul să absenteze la școală.
  • Durerea de cap determină administrarea de medicamente (Ibuprofen, Paracetamol) mai mult de 2 zile pe săptămână sau mai mult de 10 zile pe lună.
  • Oricare altă situație care vă îngrijorează.

Subiectul „Cefaleea la copii” a fost prezentat de prof. Ishaq Abu-Arafeh în cadrul offline-ului „Tribuna sănătății”, organizat de platforma e-sanatate.md.

Domnul Prof. Ishaq Abu-Arafeh este neuropediatru, specialist în cefalee la copil și adolescenți, Secția de Neurologie Pediatrică, Spitalul Regal de Copii, precum și președintele Comitetului Executiv al Cefaleei la Copil și Adolescent în cadrul Societății Internaționale de Cefalee (Glasgow, Scoția, Marea Britanie). De asemenea, este autorul a două cărți de specialitate: „Childhood Headache” și „Headache in Children and Adolescents”. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.