„Dragă deputat (ă), ascultă-mă și pe mine”: Scrie-ți povestea și spune Parlamentului ce să facă pentru a combate violența
Siguranța familiei

„Dragă deputat (ă), ascultă-mă și pe mine”: Scrie-ți povestea și spune Parlamentului ce să facă pentru a combate violența

Sursa foto: cdf.md

În Republica Moldova, 73% dintre femei au fost supuse violenței psihologice, fizice sau sexuale, începând cu vârsta de 15 ani. În perioada pandemiei de COVID-19, fenomenul s-a agravat.

În context, Centrul de Drept al Femeilor (CDF), cu susținerea Suediei, lansează campania „Dragă deputat (ă), ascultă-mă și pe mine”. Campania își propune să sensibilizeze publicul despre gravitatea fenomenului, să îndemne persoanele apropiate victimelor să le susțină, să încurajeze victimele să solicite ajutor, precum și să readucă subiectul violenței pe agenda autorităților.

În unison către autorităţi – trimite mesaje către deputați

O parte importantă a campaniei va fi adresată autorităților, în special Parlamentului RM, pentru a le atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă victimele violenței față de femei și ale violenței în familie, precum și pentru a-i atenționa asupra necesității de a soluționa aceste provocări.

Victimele violenței, persoanele lor apropiate și persoanele care nu pot rămâne indiferente față de cazurile de violență sunt îndemnate să vorbească despre acest fenomen. Poveștile, mărturiile și opiniile adresate deputaților/deputatelor pot fi trimise către CDF în scris, în format video, audio sau chiar prin poștă. Toate acestea vor fi colectate și publicate pe pagina CDF pentru sensibilizarea opiniei publice (cu respectarea confidențialității și păstrarea anonimatului). După încheierea campaniei, întregul set de scrisori va ajunge în cutiile poștale ale deputaților.

„În fiecare zi, o fată sau o femeie are nevoie de susținere sau ajutor în a opri violența și a începe o viață nouă. Noi toți, fiecare dintre noi, trebuie să îi respectăm acest drept și să-l apărăm. Suedia susține societatea civilă, poliția, sistemul judecătoresc, cel de protecție socială, medicina legală și procuratura din Moldova în vederea perfecționării mecanismelor juridice și practice, astfel încât fiecare victimă a violenței în bază de gen să fie reabilitată și susținută peste tot în țară.

Încurajăm Parlamentul Republicii Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul și să asigure protecția adecvată a tuturor victimelor și măsurile corespunzătoare de compensare”, a menționat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

În perioada carantinei, un număr record de cazuri de violență

În primele nouă luni ale anului curent, 533 de femei au apelat la serviciile juridice, psihologice şi sociale ale CDF, față de 369 de femei asistate în aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna mai, în perioada carantinei, a fost înregistrat un număr record de 79 de cazuri asistate, dublu faţă de media lunară.

În acest context, vor fi organizate 2 webinare LIVE cu experți în domeniu, care vor oferi informații, sfaturi și recomandări atât victimelor violenței, cât și profesioniștilor din domeniu. Webinarele vor fi disponibile online, cu acces liber pentru toți cei interesați. Totodată, pe durata campaniei, la posturile de televiziune urmează să fie difuzat un spot social.

Natalia Vîlcu, directoarea executivă a Centrului de Drept al Femeilor, susține că, prin campania realizată în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen, instituția își dorește ca vocea acestor femei și a tuturor celor care își doresc ca ele și copiii lor să trăiască în siguranță să fie auzită de autoritățile naționale.


Campania „Dragă deputat (ă), ascultă-mă și pe mine” este desfășurată de Centrul de Drept al Femeilor (CDF), cu susținerea financiară a Suediei, în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

Mesajele pentru deputați pot fi trimise la adresa dragadeputat@cdf.md, prin mesaj pe pagina www.facebook.com/cdfmd sau la adresa poștală: Centrul de Drept al Femeilor (CDF), str. M. Kogălniceanu, nr. 87, Chișinău

Consiliere juridică pentru victimele violenței în familie: 0 800 80 000 (apel gratuit)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.