Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău, cercetate penal. 16 000 de euro au fost ridicate în urma percheziţiilor
Știri

Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău, cercetate penal. 16 000 de euro au fost ridicate în urma percheziţiilor

Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chişinău au fost escortate la Centrul Național Anticorupție pentru audieri. Cadrele didactice sunt suspectate că ar fi pretins şi perceput bani de la elevi în schimbul favorizării acestora la examene sau pentru majorarea notelor.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că acestea primeau de la grupe de elevi bani pentru a determina alţi profesori să le acorde note majorate sau pentru a nu-i lăsa restanţieri la unele discipline. Transmiterea banilor a fost documentată cu mijloace speciale. Anchetatorii au obținut imagini care demonstrează că profesoarele au perceput bani de la elevi, precum și că acestea erau nemulțumite în cazurile în care sumele transmise sunt mai mici decât cele pretinse.

În episoadele cercetate se constată primirea a 10 000 de lei de la mai multe clase de elevi – bani destinaţi influenţării unor profesori în vederea asigurării susţinerii examenelor şi majorării notelor.

Pe faptele descrise a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență. În această dimineață, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au efectuat percheziţii la domiciliile bănuitelor. De la una dintre bănuite a fost ridicată suma de 12 000 de euro, iar de la cealaltă 4.000 de euro – bani despre care acestea susţin că ar fi economii.

Până la clarificarea provenienţei acestora, mijloacele financiare se vor afla în custodia anchetatorilor. De asemenea, de la domiciliul profesoarelor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, inclusiv liste ale elevilor cu menţionarea sumelor de bani primite şi a notelor pentru fiecare elev.

În prezent, bănuitele sunt cercetate în stare de libertate. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă în mărime de până la 300 000 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.