Divorțul părinților - cum să îți ajuți copilul să treacă mai ușor peste acest moment
Util pentru părinți

Divorțul părinților – cum să îți ajuți copilul să treacă mai ușor peste acest moment

Familia este garantul stabilității și securității copilului. În momentul în care au loc schimbări, întregul univers al copilului se clatină și, deseori, copilului îi este dificil să integreze aceste schimbări.

12190911_10203983409500698_469682018426984818_nÎn ultimii ani, tot mai multe căsnicii sfârșesc prin divorț, copiii fiind cei care acceptă cel mai greu ideea destrămării familiei. Suntparinte.md a discutat cu psihologul Rodica Rudei despre modul în care să ajutați copilul să depășească mai ușor această etapă:

Efectele negative la nivel psihologic, care pot apărea în cazul divorțului părinților, se întâmplă în funcție de o serie de variabile, cum ar fi vârsta copilului, contextul în care se produce divorțul, personalitatea copilului (nivelul de dezvoltare), nivelul de echilibru psihologic al copilului etc.

Dacă ne dorim ca prejudiciile provocate copilului să fie minime, atunci este absolut necesar să securizăm copilul. Astfel, cea mai bună variantă pare să fie discuția/discuțiile lămuritoare, cu ambii părinți, despre toate modificările care vor interveni în viețile lor. Pe de o parte, optim este să încercați să găsiți cât mai multe aspecte pozitive, reale (însă nu inventați și nu mințiți că totul va fi minunat), pe de altă parte, nu copleșiți copilul cu adevăruri pe care nu le va înțelege.

Felul în care va percepe copilul relația dintre cei doi părinți determină felul în care se va raporta el la toată situația pe care o trăiește și cum anume vor arăta relațiile lui cu aceștia în viitor. Pentru că vorbim despre o schimbare, ne referim la adaptarea copilului la noua situație de viață, pe care ne-o dorim să fie cât mai rapidă și mai puțin prejudiciantă pentru copil.

Este importantă pregătirea copilului pentru ceea ce urmează să se întâmple. Iată și alte câteva modalități prin care veți diminua efectele divorțului asupra copilului:

  • Oferiți copilului asigurarea că va beneficia în continuare, din partea ambilor părinți, de iubire și sprijin;
  • Mențineți-vă răbdarea și străduiți-vă să înțelegeți reacțiile copilului;
  • Vorbiți deschis despre emoții și gânduri cu copilul dumneavoastră;
  • Înțelegeți că problemele existente între dvs. și partener nu sunt și ale copilului – evitați să îl poziționați împotriva celui care a plecat de acasă;
  • Citiți împreună și vizionați filme despre divorț pentru a-l ajuta pe copil să înțeleagă care sunt motivele și cum se schimbă viața tuturor celor implicați într-un astfel de proces.

Nu neglijați și nici nu minimalizați dimensiunea a ceea ce vedeți! Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai puțin capabil să gestioneze o situație atât de complexă.

În același timp, nu vă gândiți că, dacă este puber sau adolescent, are competențele necesare să depășească singur ceea ce se întâmplă. În cazul în care ați constatat deja că starea copilului este modificată sau deteriorată, comunicați cu el despre ce îl frământă, concentrându-vă atenția asupra a ceea ce simte și, deopotrivă, asupra a ceea ce îi trece prin minte.

Dacă nu reușiți să deslușiți ce vă transmite, fiți înțelegător în raport cu „ne-binele” pe care îl trăiește și nu ezitați să apelați la ajutorul unui psiholog specializat.

Sursa foto: separation.ca

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.