Distanța poate fi învinsă! Disciplinează-ți pozitiv copilul chiar dacă nu îi ești alături
Util pentru părinți

Distanța poate fi învinsă! Disciplinează-ți pozitiv copilul chiar dacă nu îi ești alături

Distanța nu este un impediment în participarea părintelui la disciplinarea copilului. Rețelele de socializare și diversele aplicații oferă părintelui posibilitatea să contacteze zilnic cu copilul, respectiv să-i observe comportamentul, să-l sfătuiască sau să-l disciplineze.

Disciplinarea presupune implicarea și oferirea ajutorului de care are nevoie copilul ca să crească și să se dezvolte într-un mod echilibrat și sănătos, din punct de vedere emoțional și social. Secretul disciplinării constă în concentrarea asupra comportamentelor pe care ar fi bine să le aibă copilul. Mai mult, disciplinarea eficientă îl învață pe copil comportamente pozitive și nu este o metodă de „supunere” a copilului la regulile impuse de adult.

Pentru ca să-ți disciplinezi pozitiv copilul de la distanță, întreprinde următoarele acțiuni:

  • Sprijină copilul să facă fapte bune și alegeri bune;
  • Stabilește reguli și limite clare în funcție de vârsta copilului. Acestea trebuie să fie cunoscute de toți membrii familiei, de către tutore și toți trebuie să le respecte;
  • Pentru copiii mai mici este necesară stabilirea unor limite și a unui program previzibil. Formulează-i clar ce are voie și ce nu are voie să facă;
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani reacționează pozitiv atunci când li se oferă opțiuni. Formulați împreună reguli și stabiliți care vor fi consecințele în cazul nerespectării.
  • În cazul adolescenților asigură-te că regulile stabilite se referă la teme, vizitele prietenilor, orele de întoarcere acasă, întâlniri. Totuși, oferă-i adolescentului un grad de libertate și autocontrol asupra vieții sale.

Disciplinarea nu înseamnă pedeapsă

Niciun copil nu va reuși să satisfacă așteptările părinților, dacă este permanent pedepsit. Un copil certat, criticat, etichetat negativ își va vedea doar neajunsurile și greșelile, fără a fi conștient de calitățile sale. Pentru a învăța că el poate să reușească și este capabil să facă ceva, copilul are nevoie de atenție și mesaje pozitive din partea părinților.

Aceste comportamente nu înseamnă disciplinare:

  • Încercarea de a-l face pe copil ascultător prin intermediul cadourilor și refuzul de a-i oferi aceste cadouri cu scopul de a-l pedepsi și disciplina;
  • Pedeapsa prin refuzul de a comunica, a asculta și a înțelege copilul;
  • Pedeapsa prin amenințare și folosirea cuvintelor dure;
  • Aplicarea repetată a criticilor și a observațiilor dure;
  • „Vânarea” greșelilor comise de copil. Renunță la ideea că, pentru a-l face pe copil să-și schimbe comportamentul, el trebuie să se simtă vinovat și umilit.

În cazul în care regulile nu sunt respectate sau a apărut o problemă, discută calm și spune-i copilului ce te deranjează. Vorbește-i despre ceea ce simți în urma comportamentului său, fie că e vorba de ceva pozitiv, fie negativ, și stabiliți următorii pași pentru a rezolva problema.

Mai multe informații despre acest subiect găsiți în broșura „Familii fără hotare: 20 de Întrebări și Răspunsuri despre copii, pentru părinții care pleacă peste hotare” – un ghid de buzunar pentru orice părinte, lansat de Terre des hommes.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.