Skip to content Skip to footer

Discuție despre vaccinare: 10 întrebări și răspunsuri despre vaccinarea copiilor din Moldova

Vaccinarea este o metodă sigură și eficientă de a proteja copiii de unele boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe, și, uneori, chiar decesul copilului. Datorită realizărilor în domeniul imunizării, cei mici sunt protejați astăzi de multe boli periculoase (poliomielita, hepatita virală B, difteria, tusea convulsivă, rujeola, infecția rotavirală etc.). Vaccinurile fortifică și stimulează activitatea sistemului imun al copilului, acesta devenind mai rezistent în fața bolilor.

suntparinte.md a colectat mai multe întrebări adresate de părinți și răspunsurile oferite lor de către specialiști, în cadrul discuției publice „Despre imunizare fără tabuuri – LIVE STREAM”, organizat de „Ask a MOM”:

  1. Victoria Bucov doctor habilitat în științe medicale, expertă în domeniul imunoprofilaxiei specifice
  2. Alexei Ceban – medic epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP)
  3. Olga Cîrstea – medic pediatru, doctor în ştiinţe medicale, Secţia pediatrie, Spitalul Clinic Municipal pentru Copii (nr. 3) „V. Ignatenco”
  4. Galina Leșco – medic ginecolog-obstetrician, directoarea Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”
  5. Angela Capcelea – coordonatoare programe, Biroul UNICEF din Republica Moldova

1. Febra este motiv pentru a amâna vaccinarea? 

Olga Cîrstea: Copilul trebuie să fie examinat înainte de vaccinare. Singura contraindicație temporară, amânare pentru câteva zile, ar fi febra mai mare de 38 de grade. Tusea, rinoreea, mucozitatea, febra mai mică de 38 de grade nu sunt contraindicații pentru vaccinare, fiindcă această stare nu reprezintă pericol sau interferență cu răspunsul imun la vaccin și nici nu mărește probabilitatea reacției postvaccinale.

2. De ce nu există vaccinul antivaricelă în Republica Moldova? 

Angela Capcelea: Ne-am fi dorit să avem acest vaccin în Calendarul nostru de imunizări, dar, din păcate, el este foarte scump. Întotdeauna este pusă pe cântar în ce măsură țara poate să asigure continuitatea vaccinării și acoperirea 95%. Deocamdată, ținând cont de situația economică, nu este examinat acest subiect. Vă asigur că, de fiecare dată când e aprobat noul program de imunizări, apare această întrebare. Probabil, pentru instituțiile private tot nu este foarte eficient să procure acest vaccin.

3. De ce medicii nu dau garanție că după vaccin nu se va întâmpla nimic?

Olga Cîrstea: Nu e posibil să nu se întâmple nimic. Sistemul imun protejează organismul de orice substanță care depășește bariera naturală (pielea și mucoasele). Dacă noi injectăm o substanță străină în organism, e imposibil ca organismul să nu reacționeze. Ceea ce injectăm este într-atât de inofensiv pentru organism, încât nu provoacă boala, ci doar îi arată sistemului imun cum e bacteria sau virusul în realitate, pentru a fi pregătit.

4. De ce procurăm vaccinuri din India, și nu din Europa? 

Alexei Ceban: Instituțiile private lucrează cu GSK, firmă înregistrată în Belgia. Vaccinurile sunt produse unde forța de muncă este ieftină. Vaccinurile furnizate de GSK sunt înregistrate în Belgia, dar sunt produse în India, Brazilia etc. Noi ne temem de India. Oamenii de acolo însă sunt atât de dezvoltați la nivelul medicinei. Serum Institute din India este dotat cu tehnologii ultramoderne. El este un producător veridic, cel mai mare producător de vaccin, produce vaccin și pentru cei din SUA. Alte state înalt dezvoltate cumpără vaccin tot din India. Noi încercăm să diversificăm producătorii – Belgia, SUA, India, Coreea de Sud, Olanda, Canada. Dacă producătorul este precalificat de OMS, asta înseamnă că sunt cele mai stricte cerințe pentru producerea lui. 

5. Care este diferența dintre vaccinul mort și cel viu? 

Victoria Bucov: Nu este diferență între vaccinuri. Modul de prelucrare a agentului cauzal depinde de calitatea și de capacitatea agentului cauzal care intră în vaccin (bacterie sau virus care provoacă maladia). În unele cazuri sunt folosiți agenții cauzali integrali ca pertussis. În alte vaccinuri sunt folosite numai componente (celule bacteriene). Depinde de agentul cauzal în baza căruia este produs vaccinul.

6. Există vreun program de susținere a părinților copiilor afectați în urma vaccinării în Republica Moldova, precum există în SUA?

Alexei Ceban: Fiecare copil care manifestă o reacție adversă este susținut de către stat conform poliței de asigurare. Toate intervențiile pe care le suportă în urma unei reacții adverse medii (grave nu am înregistrat) tot sunt acoperite de către stat. În SUA sunt mai mulți copii și există riscul de 1 la 1.000 de a muri din cauza rujeolei și de 1 la un milion de a face șoc anafilactic. Și Fondul de asigurare din SUA e diferit de al nostru. Fondul de asigurare e privat, vaccinarea este cu plată și obligatorie pentru a intra în colective de copii.

7. De ce nu avem în țară vaccin meningococic?

Victoria Bucov: Deocamdată, vaccinurile de pe piață includ alte serotipuri de meningococ decât cel care circulă pe teritoriul țării. Includerea unui vaccin în Calendarul de imunizări se bazează pe situația financiară, pe analiza situației epidemiologice, dacă e important pentru țară, dacă există cazuri de maladii etc.  

8. Vaccinul HPV provoacă infertilitate?

Galina Leșco: Nu e adevărat, la fel cum nu e adevărat nici zvonul că Republica Moldova e în proces de testare. Studiile efectuate în țările care aplică acest vaccin de 10 ani (circa 100 de țări din lume, mai mult de 100 milioane de femei au fost vaccinate) demonstrează siguranța lui, multe dintre aceste fete deja își planifică sarcina. Nu este statistic demonstrat creșterea ratei de infertilitate în rândul tinerelor vaccinate față de cele nevaccinate. În multe țări, cum ar fi SUA și Marea Britanie, sunt vaccinați și băieții, nu numai fetele.

9. De ce tuberculoza e atât de răspândită în Republica Moldova? 

Victoria Bucov: Vaccinul BCG este eficient numai în prevenirea formelor generalizate de turberculoză la copii. Alt vaccin nu avem.

Olga Cîrstea: Agentul patogen al tuberculozei este unul destul de agresiv. Sistemul imun nu poate să elimine această microbacterie, de aceea îl ajutăm prin vaccinare. În cazul copiilor vaccinați, microbacteria nu ajunge în plămâni. La adulți, dacă există factori de mediu, de sănătate, vicii etc. care scad imunitatea naturală, această microbacterie distruge țesutul pulmonar, de aceea nici nu este administrat acest vaccin la adulți.

10. De ce copiii trebuie vaccinați până ajung în grădinițe?

Alexei Ceban: Sunt copii care au dreptul de a se vaccina, dar nu pot să o facă din motive de sănătate. În schimb, cineva care nu vrea să se vaccineze supune riscului aceste persoane. Trebuie să uităm de selecție naturală, acum putem să ne protejăm copiii!

Vezi și:

Specialiștii răspund: De ce există aluminiu, mercur și neomicină în vaccinuri

Cum să protejăm copilul nevaccinat de ROR și de ce este obligatorie imunizarea

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.