Disciplina „Relaţii armonioase în familie” schimbă atitudinea elevilor față de relația în cuplu
Adolescent

Disciplina „Relaţii armonioase în familie” schimbă atitudinea elevilor față de relația în cuplu

Pe parcursul anului școlar 2016-2017, în 21 de licee din țară a fost predată disciplina opțională „Relaţii armonioase în familie”. Potrivit unui studiu realizat de către Centrul Internațional „La Strada”, elevii care au urmat această disciplină și-au schimbat atitudinea față de violența în cuplu și rolurile partenerilor într-o relație.

„Disciplina vine să acopere un gol, care nu era acoperit până acum. Migrația afectează foarte multe familii din Moldova. Chiar dacă în unele familii părinții sunt acasă, discutarea problemelor și dezvoltarea unei familii armonioase nu este printre priorități. Aceasta a fost motivația noastră pentru a veni cu această disciplină. Este una binevenită, utilă, care prefigurează viitorul tinerilor. În cadrul acesteia, elevii dobândesc cunoștințe despre cum o familie poate deveni fericită, precum și competențe de a crea această familie fericită”, a declarat Diana Cheianu-Andrei, doctor în sociologie.

Dacă până la predarea disciplinei o parte din adolescenţi, în alegerea partenerei sau a partenerului, acordau atenţie aspectului fizic, datele cercetării finale relevă că aceştia au devenit mai informaţi referitor la aspectele pe care trebuie să le cunoască despre partener și au înţeles că trebuie să vadă lucrurile în ansamblu. Actualmente, ei atrag atenţie nu doar la aspectul fizic al persoanei. La fel, a crescut numărul elevilor care nu mai cred că o femeie trebuie să tolereze violenţa pentru a-şi păstra familia.

Studiul mai arăta că opt din zece tineri considerau că femeia trebuie să știe a găti și să-i placă să facă curăţenie. La acest capitol, cercetarea de la final de an relevă schimbări de percepție privind rolurile în familie. Schimbările sunt mai semnificative la elevii care au audiat disciplina, în comparaţie cu cei care nu au audiat-o. Acum mai mulți elevi cred că este important ca „o bună gospodină” să aibă părere proprie și a scăzut numărul elevilor care puneau accentul pe frumuseţe, pe „iertarea” soţului atunci când îşi jigneşte soţia și pe obligația femeii de a face curăţenie.

La fel, dacă anterior o bună parte dintre elevi credeau că o fată care locuieşte împreună cu un băiat până la căsătorie este de o purtare uşoară, la sfârșitul anului școlar majoritatea elevilor nu mai sunt de acord cu această afirmație. Tinerii s-au debarasat și de unele stereotipuri ce țin de viol, astfel că tot mai puțini tineri cred că, dacă o fată este îmbrăcată sumar, ea este de vină pentru că a provocat violul.

Pentru elaborarea studiului au fost chestionați peste 800 de elevi și 288 de părinți.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.