Dințișorii de lapte - cum îi îngrijești
Util pentru părinți

Dințișorii de lapte – cum îi îngrijești

Dinții sănătoși și frumoși sunt menținuți prin igienă. Această regulă este valabilă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Specialistul stomatolog Serghei Petrișcev ne-a explicat cum trebuie îngrijită dantura copiilor de diferite vârste.

Între lunile a patra și a șasea, bebelușilor le apare primul dinte, iar acesta e momentul oportun pentru a începe curățarea cavității bucale.

„Îngrijirea începe cu primul dințișor de lapte. Momentan, părinții găsesc cu ușurință perii de dinți, paste, precum și alte accesorii destinate copiilor. O atenție sporită trebuie atrasă periei de dinți. Aceasta trebuie să aibă firele moi și să nu rănească gingiile micuțului”, a explicat medicul.

Potrivit specialistului, o altă modalitate de a curăța dințișorii este prin a-i șterge cu un disc de vată înmuiat într-o soluție de apă și bicarbonat de sodiu.

Este bine să știm că și dinții temporari (mai numiți „de lapte”) pot avea carii, iar faptul că vor cădea nu înseamnă că sunt mai puțin importanți.

„În cazul în care dintele de lapte nu este tratat la timp, acesta riscă să fie înlăturat înainte de vreme, adică înainte ca cel definitiv să-i ia locul”, continuă Serghei Petrișcev. Conform expertului, această practică nu este deloc binevenită.

„Dacă dintele de lapte este extras înainte de timpul prevăzut, dintele permanent riscă să nu mai iasă drept”, atenționează specialistul. Pentru ca micuțul să nu aibă dinți strâmbi sau probleme de mușcătură, dinții de lapte trebuie să cadă natural.

Indiferent de vârsta copilului, curățarea dinților este efectuată de două ori pe zi și va dura între 2 și 3 minute. Rutina de dinainte de culcare e foarte importantă, deoarece elimină bacteriile și zaharurile ce ar fi atacat dințișorii pe timpul nopții.

După vârsta de doi ani, trebuie să le dezvoltați deprinderea de a se spăla pe dinții. Pentru a face procesul mai distractiv, puteți cumpăra copiilor accesorii colorate, le puteți cânta sau spune poezii. Unii părinți chiar instalează în baie un panou, unde copilul poate lipi steluțe de fiecare dată când se spală pe dinți.

Cu toate acestea, nu vă așteptați că micuțul o va face conștiincios! Va trebui să vă asigurați că toți dințișorii sunt spălați cum se cuvine. Abia la vârsta de 7 ani, copilul o va face fără supravegherea dumneavoastră.

sursă foto: www.dimplesmagazine.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.