Dincolo de mituri: Despre copiii HIV pozitivi din grădinițe și școli
Siguranța familiei

Dincolo de mituri: Despre copiii HIV pozitivi din grădinițe și școli

De multe ori, părinții nu permit copiilor să se apropie de o persoană HIV pozitivă, de teamă ca aceștia să nu se molipsească. Într-adevăr, HIV este un virus, dar care se transmite pe alte căi – diferite de cele specifice tuberculozei, gripei sau hepatitei.

Tatiana Șcaruba, asistentă socială și pedagog-educator la AO „Renașterea”, a menționat pentru Suntparinte.md că părinții nu sunt informați privind metodele de transmitere a HIV/SIDA și, de multe ori, copiii au de suferit:

„La o grădiniță, mama HIV pozitivă își aducea zilnic copilul. Ceilalți părinți au aflat că și copilul avea HIV și au stârnit un adevărat scandal, după care au impus mama să îl ia de la grădiniță. Cu regret, acesta a fost transferat într-o grădiniță pentru copiii cu boli mintale (ei nu vorbeau, aveau probleme locomotorii și de socializare). Prin urmare, copilului i-a fost limitată dezvoltarea. De multe ori, asemenea familii sunt nevoite inclusiv să se mute în altă localitate, pentru a permite copilului să meargă la școală, fără teama că va fi izolat de restul elevilor”.

Asistenta socială ne-a povestit că acești copii află despre statutul lor abia la 12-13 ani, când sunt capabili să înțeleagă ce presupune HIV/SIDA. În același timp, ei trebuie să conștientieze cât de important este să păstreze acest secret și să îl dezvăluie doar persoanelor în care au sută la sută încredere:

„Un alt caz este despre o fată de 18 ani, care i-a spus prietenei sale că are SIDA. După o ceartă între ele, din cauza unui băiat, așa-zisa prietenă a povestit întregii clase despre situația dată. Nu toți colegii i-au întors spatele, ci au încurajat-o și i-au fost alături. Totuși, a fost o perioadă foarte dificilă pentru acea fată, mai ales că trebuia să susțină examenul de bacalaureat. Trădarea a făcut-o să intre în depresie. A fost nevoie inclusiv de intervenția psihologului. În cele din urmă, fata a depășit situația. În prezent, ea este studentă, are rezultate foarte bune la învățătură. Era susținută doar de bunica sa, care muncea în SUA. Mama are o altă familie, tatăl consuma droguri și s-a dezis de ea”.

Din punct de vedere juridic, personalul medical şi instituţiile care, în virtutea obligaţiilor de serviciu, deţin informaţii referitoare la rezultatele examenelor medicale în ceea ce priveşte infecţia HIV/SIDA sunt obligate să ofere garanţii de confidenţialitate şi securitate a datelor medicale cu caracter personal.

„Oamenii HIV pozitivi au început să își cunoască drepturile și să lupte pentru ele. De exemplu, o mamă cu HIV a aflat că părinții îi bârfesc copilul la grădiniță, chiar dacă el este perfect sănătos. Femeia i-a adunat pe toți la o ședință și le-a spus că îi va ataca în instanță dacă vor mai denigra imaginea copilului, mai ales că fiica sa este sănătoasă și nu prezintă niciun pericol pentru copii. În cadrul instituției pe care o reprezint, noi informăm persoanele cu HIV, le sporim încrederea în sine și le ajutăm să se integreze în societate”, a adăugat Tatiana Șcaruba.

Rețineți! HIV nu se transmite prin: utilizarea în comun a veselei; înţepături de insecte/animale; atingeri, îmbrăţişări sau strângere de mână; mâncare pregătită de o persoană HIV pozitivă; articole de toaletă.

HIV se transmite prin: contact sexual neprotejat cu o persoană infectată; contact cu sângele persoanei infectate; de la mamă la făt; utilizarea produselor sangvine infectate; droguri injectabile.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.