Diabetul gestațional - patologia care apare în sarcină și dispare odată cu nașterea
Util pentru părinți

Diabetul gestațional – patologia care apare în sarcină și dispare odată cu nașterea

By 25/09/2017 noiembrie 19th, 2020 No Comments

Sursa foto: theconversation.com

Diabetul gestațional este o afecțiune specifică sarcinii și care, în majoritatea cazurilor, dispare odată cu nașterea. Despre cauzele apariției acestei afecțiuni, precum și despre simptome și consecințe am discutat cu Irina Castraveț, șefa Secției terapia sarcinii din cadrul Institutului Mamei și Copilului. 

Diabetul gestațional este o patologie care apare numai la gravide. În grupurile de risc sunt femeile care au kilograme în plus, persoanele cu intoleranță la glucoză și femeile care sunt predispuse genetic (au rude de gradul întâi bolnave de diabet).

Printre simptome se numără: setea, urinarea frecventă etc., însă nu în toate cazurile pot fi observate aceste simptome. Dacă în timpul sarcinii nivelul glucozei este mai mare de 5,3 mmol/L, atunci medicul recomandă efectuarea unui test de toleranță la glucoză. În cazul în care valorile vor fi mai mari decât norma, atunci putem vorbi despre diabet, spune Irina Castraveț. În acest caz, medicul endocrinolog recomandă un tratament temporar cu insulină, o dietă și învață gravida să se alimenteze corect.

Cum diabetul gestațional poate să afecteze copilul

Irina Castraveț susține că această patologie poate să afecteze copilul în cazul în care nu a fost stabilit un diagnostic corect și la timp și femeia însărcinată a făcut abuz de anumite produse care sunt contraindicate. În asemenea cazuri, diabetul gestațional progresează și, în consecință, din cauza nivelului mare al glucozei, fătul adaugă în masa corporală. Astfel, fătul este cu mult mai mare în comparație cu un făt care se dezvoltă intrauterin la o gravidă sănătoasă. Acest lucru nu este deloc bine și sănătos. În primul rând, este vorba despre o prematuritate mai gravă decât la copiii născuți înainte de termen. În al doilea rând, pot apărea diverse patologii pulmonare și cronice.

Din cauză că fătul este prea mare, pot apărea complicații la naștere. Există riscul ca umerii copilului să nu corespundă normelor, ceea ce poate cauza probleme la naștere. În asemenea cazuri, apare insuficiența de contracții, bazinul este strâmt și copilul suferă. Totuși, există alternativă – nașterea prin cezariană la termenul de 37-38 de săptămâni.

Diabetul gestațional dispare după naștere

În 95% dintre cazuri, diabetul gestațional dispare odată cu nașterea, dacă nu a reprezentat o formă mai complicată și a fost respectată o alimentație corectă. În celelalte cazuri, gravida rămâne la evidența endocrinologului și continuă tratamentul. Cât ține de tratamentul cu insulină, cel mai probabil, femeia îl va urma în continuare, dar după naștere doza va fi redusă. Această formă de diabet nu apare la următoarele sarcini.

Dezvoltarea diabetului gestațional poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și corectă. În sarcină, femeia nu trebuie să adauge mai mult de 12-15 kilograme, astfel încât să nu creeze condiții pentru apariția acestei patologii.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.