Skip to content Skip to footer

Despre puterea femeii: „Soțul meu și-a părăsit locul de muncă pentru a veni cu mine în Republica Moldova”

„Atunci când soțul meu și-a părăsit locul de muncă pentru a veni cu mine în Republica Moldova, am primit multe comentarii din partea femeilor și bărbaților, care erau surprinși să afle despre gestul soțului meu. Eu însă cred că e ceva normal, de aceea vă îndemn să găsiți cea mai bună cale pentru a vă atinge scopurile”. Este declarația făcută de Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, în cadrul discuției publice „Avem dreptul să ne realizăm visele”.

Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova: „Să nu vă fie frică să fiți amabile” 

Sursa foto: UNFPA Moldova 

„Tradițiile și cultura sunt importante. Și eu vin dintr-o țară unde valorile contează foarte mult, dar ele evoluează odată cu trecerea timpului și pot fi modificate. Mesajul meu poate părea un pic ciudat. Eu vă încurajez să nu vă fie frică să fiți amabile, adică să luptați contra stereotipului precum că o femeie de succes trebuie să fie agresivă, egoistă, fără familie – idei promovate și în unele filme. Aceste stereotipuri sunt contraproductive, multe femei și fete ar putea crede că, din cauză că nu sunt în stare să fie „rele”, nu vor putea să își atingă visurile. Voi puteți să obțineți ceea ce vreți fără a trebui să vă schimbați felul de a fi. Puteți rămâne la fel de amabile, generoase, pentru că acesta nu e un semn de slăbiciune. Ceea ce contează este să mergeți pe calea valorificării potențialului vostru”.

Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Credeți în voi și cereți-vă drepturile” 

„Este adevărat că Suedia a înregistrat multe rezultate la capitolul egalitate de gen, dar situația e departe de a fi una perfectă. Nu cred că există o societate ideală… deocamdată. În Suedia, egalitatea de gen este rezultatul unei lupte politice proactive, al deciziilor și politicilor, precum și al eforturilor depuse de o societate civilă puternică. Schimbările nu vin de la sine, e nevoie de eforturi. Multe dintre aceste schimbări semnificative au avut loc în anii ’70, când femeile au devenit o parte a forței de muncă. În contextul acestei mișcări, femeile au cerut mai multe drepturi pentru ele, salarii egale, servicii sociale mai bune și oportunitatea să fie prezente în politică.

Astăzi, Suedia este condusă de un guvern feminist și noi promovăm peste tot politici feministe – un angajament al guvernului suedez de a încerca să construiască o societate în care fiecare femeie și bărbat, fată și băiat să aibă oportunități egale. Suedia încurajează tații să-și ia concediu de îngrijire a copilului. Azi, aproximativ 25% din totalul concediilor de îngrijire a copiilor sunt luate de către tați. Îndemn toate femeile și fetele să creadă în ele și să lupte pentru drepturile lor. Nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu puteți face ceva. Folosiți-vă vocea pentru a vă face auzită opinia”.

Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU în Republica Moldova: „Egalitatea de gen este un punct de pornire pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă” 

„Eu aveam un vis încă înainte de a fi adolescentă – să călătoresc. Niciodată nu lipseam de la școală, eram flămândă după cunoștințe. Mă consider norocoasă, pentru că am fost dintotdeauna susținută și încurajată de mama și tata. Am mers la cea mai bună școală din orașul Sofia, apoi la universitate. Timp de șapte ani, am activat ca profesoară de economie la o universitate din Sofia. Am predat câțiva ani peste hotare, după care m-am întors în Bulgaria. Am decis să ies din zona de confort, am aderat la ONU ca ofițer de programe, am lucrat în peste 22 de țări, apoi am devenit prima femeie din Bulgaria care a fost coordonatoare pe termen lung al ONU. În prezent, suntem două femei coordonatoare ale ONU.

Succesul fiecărei țări, instituții și companii depinde de realizarea deplină a potențialului femeilor și bărbaților. Țările în care femeile sunt implicate activ în viața politică, economică și socială sunt mai prospere. La capitolul egalitate de gen și drepturile omului, eforturile noastre se axează pe trei domenii-cheie: 1) minimizarea decalajului de angajare și salarizare între bărbați și femei; 2) sporirea gradului de participare a femeilor în politică; 3) combaterea violenței pe bază de gen – un fenomen care ne îngrijorează.

Sfatul meu este să nu vă fie frică să vă asumați riscuri și să eșuați. Să aveți ambiții mari, fiți perseverente și munciți. Succesul nu se măsoară în bani, ci în schimbările pe care le puteți aduce”.

Lucy Joyce, Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii în Republica Moldova: „Îmi doresc ca fetele să fie peste tot, să aibă oportunități egale pentru a visa, aspira și a-și atinge scopurile”

Sursa foto: UNFPA Moldova 

„Cred că noi, ca femei, progresăm și trebuie să continuăm să o facem. Una dintre căi este să învățăm unii de la alții, să ne împărtășim experiențele. Regatul Unit al Marii Britanii s-a angajat să susțină abilitarea femeilor. Lucrez într-o organizație unde există aceste valori. Suntem 16 femei ambasadoare în întreaga lume. În plus, în țara noastră am angajat un atașat special pentru egalitatea de gen. Este important ca autoritățile din Moldova să depună eforturi pentru a oferi cele mai bune servicii pentru întreaga populație. Avem o voce, trebuie să o folosim într-un mod constructiv.

Femeile au același spirit antreprenorial ca al bărbaților. Promovarea femeilor și a drepturilor lor vor aduce un beneficiu semnificativ pentru întreaga societate. Credeți în voi și în visurile voastre, nu permiteți nimănui să vă convingă că nu vă veți putea descurca. Insistați și chiar trageți la răspundere autoritățile pentru acțiunile pe care nu le fac, valorificați oportunitățile care apar în viața voastră”.

Discuția publică a fost organizată de Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău. Evenimentul dă start unor discuții publice similare și acțiuni de mobilizare comunitară, care se vor desfășura cu sprijinul UNFPA în 22 de localități, cu scopul de a promova importanța educației pentru sănătate, drepturile omului, combaterea violenței și a stereotipurilor de gen. 
Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.