Skip to content Skip to footer

Despre comportamentul suicidal în rândul tinerilor. Arată-i celui de lângă tine că îți pasă

Anual, pe data de 10 septembrie, se desfășoară Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. În Republica Moldova, în anul 2019, conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 467 de persoane au decedat după ce au recurs la suicid.

Psihologa Rodica Rudei susține că fiecare persoană care recurge la suicid are propriile motive: intime, necunoscute şi extrem de tulburătoare. Mulţi dintre cei care îşi iau viaţa fac aceasta nu pentru că vor să moară, ci pentru că doresc să pună capăt unei situaţii cu care se confruntă. Mesajele întâlnite foarte des în bileţelele lăsate de cei ce se sinucid susțin această convingere. Expresii cum ar fi „Nu mai suport” sau „La ce bun să mai trăiesc?” arată o dorinţă profundă de a scăpa de realităţile crude ale vieţii.

Deşi motivele care stau la baza actelor de sinucidere sunt diverse, există anumite evenimente din viaţă care, în general, duc la suicid. Nu e ceva neobişnuit ca tinerii să cadă pradă disperării şi să se sinucidă chiar şi din cauza unor chestiuni care, pentru unii, sunt minore. Când se simt răniţi şi nu pot să facă nimic în acest sens, tinerii văd în propria lor moarte un mijloc de a se răzbuna pe cei care le cauzează suferinţă.

Atunci când copiii sunt terorizaţi de alţii, probabilitatea ca ei să se sinucidă este de aproape şapte ori mai mare. Suferinţa lor emoţională este reală.

Alţii pot încerca să-şi pună capăt zilelor când ajung să aibă probleme la şcoală sau să fie certaţi cu legea, când suferă o decepţie, când primesc la şcoală o caracterizare proastă, când sunt supuşi stresului cauzat de examene ori când sunt copleşiţi de griji legate de viitor. În cazul adolescenţilor care obţin rezultate bune la învăţătură şi tind, probabil, să fie perfecţionişti, un eşec — fie real, fie imaginar — poate atrage după sine o tentativă de suicid.

La adulţi, problemele financiare sau cele legate de locul de muncă sunt evenimente declanşatoare des întâlnite. Problemele familiale pot duce şi ele la suicid. În ultima vreme, bărbaţii de vârstă mijlocie divorţaţi constituie unul dintre grupurile cu risc ridicat. Majoritatea fetelor care s-au gândit să se sinucidă proveneau din familii incomplete.

Singurătatea este unul dintre factorii care duc la depresie şi la suicid. Pentru un număr mare de indivizi care s-au sinucis, viaţa de zi cu zi era pustie. Ei au mult timp la dispoziţie, dar puţine legături sociale.

Pensionarea şi bolile fizice sunt alţi factori majori declanşatori, îndeosebi în rândul persoanelor în etate. Deseori, suicidul este ales ca modalitate de a scăpa de suferinţă, nu neapărat când boala e în faza terminală, ci atunci când suferinţa este insuportabilă pentru pacient.

Cu toate acestea, cert este că nimeni nu e „destinat” să se sinucidă. Milioane de oameni se confruntă cu necazuri şi cu probleme stresante. Ceea ce îi determină pe unii să se sinucidă este modul în care mintea şi inima reacţionează la presiuni. Atât cauzele care declanşează imediat suicidul, cât şi factorii de fond trebuie să fie ţinuţi sub control.

Suicidul – a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 ani, la nivel mondial

În Republica Moldova activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală și 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din toate raioanele și municipiile.

Echipa centrelor comunitare de sănătate mintală este formată din psihiatru, psiholog, asistent social, nurse psihiatrice și echipa de asistență medicală urgentă prespitalicească (în cazul urgenţelor psihiatrice și/sau medico-chirurgicale).

În anul 2019, centrele comunitare de sănătate mintală din țară au acordat asistență psihiatrică, psihologică și îngrijiri în sănătate mintală pentru 214 904 persoane, inclusiv 72 297 de femei și 41 759 de copii.

La fel, centrele de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic au oferit asistență psihologică pentru circa 10 000 de cazuri de prevenție a tulburărilor psihoemoționale la adolescenți, inclusiv legate de prevenirea suicidului. Totodată, 2 mii de tineri au beneficiat de consiliere psihologică online, organizată de rețeaua CSPT Youth Klinic, în anul 2020.

Sinuciderea este singura moarte care poate să fie prevenită arătându-i celui de lângă tine că îți pasă, fiind atent la problemele pe care le are.

De aceea,

Comunică, dacă îți pasă­­!

Fii grabnic la ascultare și receptiv la nevoie!

Oferă ajutor și încurajare!

Rămâi conectat/ă la viața aproapelui tău și implică-te sporind calitatea ei!

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.