Despre ce vor discuta elevii la prima oră de dirigenție? Profesorii vor alege tematica de sine stătător
ȘcolarȘtiri

Despre ce vor discuta elevii la prima oră de dirigenție? Profesorii vor alege tematica de sine stătător

Sursa foto: tvrmoldova.md

Prima oră de dirigenție din noul an de studii nu va avea un anumit generic, așa cum se întâmpla în anii precedenți. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) îndeamnă diriginții să stabilească tematica de sine stătător.

În scrisoarea emisă de MECC este menționat că proiectul didactic trebuie să se axeze „pe dominante tematice care să contribuie la crearea unui mediu motivațional pentru învățare, pentru colaborare și pentru consolidarea unor comunități de învățare eficiente în cadrul instituțiilor”.

„Suntem siguri că libertatea de a decide va aduce sute de modele de proiecte didactice care ar putea fi împărtășite apoi cu toți cei interesați. Un simplu exemplu: în fiecare localitate există oameni care au participat la Marea Adunare Națională, care au trăit acele clipe. De ce să nu fie ei oaspeții elevilor la prima lecție, o lecție de istorie orală? Aceasta este doar o singură idee. Mai pot fi nenumărate alte idei. Creativitate în abordare, motivație pentru învățare, punerea în valoare a colaborării pentru obținerea succesului – acestea și orice alte subiecte sunt mai mult decât binevenite pentru începutul de an școlar. Spor și inspirație, dragi diriginți!”, a menționat ministra Liliana Nicolaescu-Onofrei pe pagina de Facebook. 

Totodată, fiecare administrație urmează să decidă cum va marca Primul Sunet – careu tradițional, activități pe clase, activități inovatoare. Indiferent de format, nu vor fi admise ingerințe și discursuri cu caracter politic.

În cazul alegerii formatului de careu, durata festivității nu va depăși 45 de minute, pentru a evita pericolul de insolații. Deschiderea activităților dedicate Primului sunet va începe cu onorarea simbolurilor de stat ale Republicii Moldova.

Amintim că, în anul de studii precedent, tema primei ore de dirigenție a fost „Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni care țin o națiune – Ion Druță la cei 90 de ani împliniți”, în contextul aniversării a 90-a a scriitorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.