„Deșeurile devin resurse prețioase”. Dorina Sorochin și cei doi copii reutilizează textilele, pentru ouă și felicitări de Paști
Util pentru părinți

„Deșeurile devin resurse prețioase”. Dorina Sorochin și cei doi copii reutilizează textilele, pentru ouă și felicitări de Paști

Sursa foto: Green Up Mom

Încondeierea ouălor este unul dintre cele mai frumoase momente petrecute în familie, în perioada pregătirilor de Paști. Pe lângă decorarea tradiționalelor ouă roșii, puteți să-i implicați pe cei mici și în realizarea felicitărilor sau anumitor decorațiuni. Astfel, veți avea ocazia să petreceți împreună timp de calitate, stimulându-le creativitatea.

Dorina Sorochin, fondatoarea paginii „Green Up Mom” și a grupului „ZeroWasteMd”, a confecționat împreună cu cei doi copii felicitări și câteva decorațiuni pascale. Mama spune că a reușit să îmbine art terapia, dezvoltarea creativității, îmbunătățirea abilităților motorice și reutilizarea materialelor rămase de la alte activități:

„Noi avem o cutie mare cu resturi de textile, unde punem tot ce ne poate prinde bine la activități artistice, ca să le facem mai interesante și captivante. În această perioadă măsurăm și păstrăm fiecare bucățică de hârtie colorată. Acum și mai mult învățăm să nu risipim”.

Pentru a confecționa felicitări, aveți nevoie de:

  • foi de carton (de exemplu, de la cutii) sau hârtii de birou care pot fi reutilizate;
  • hârtie colorată;
  • panglici și benzi textile rămase de la alte activități;
  • cuțitaș;
  • foarfecă;
  • clei PVA și pensulă.

Prima bucată de carton sau hârtia va fi baza pe care veți lipi fâșiile textile. În interiorul celeilalte bucăți de carton tăiați un oval în formă de ou. În continuare, tăiați fâșiile textile și lipiți-le în ordine una după cealaltă, pe prima bucată de carton sau pe hârtie, unde ați desenat forma oului după modelul celui decupat. Lipiți cartonul decupat deasupra. Adăugați iarba – din hârtie colorată.

Sursa foto: Arhiva personală
Sursa foto: Arhiva personală

Oul decupat va fi folosit ca decorațiune pentru pomul de Paști. Înfrumusețați oul cu panglici textile și faceți mai multe exemplare.

Copiii au confecționat și o ghirlandă tematică. Au decupat mai multe exemplare în formă de iepurași, le-au lipit codițe și le-au întins pe un fir de croșetat.

„Cu iepurașii și codițele a fost vesel, am făcut matematică. Am stabilit care iepuraș nu are pereche, am numărat cifrele impare, am calculat de câte codițe avem nevoie dacă avem șase iepurași. I-am întrebat ce culoare are precedentul iepuraș, apoi următorul etc. Sunt mici trucuri care pun în mișcare și logica, și concentrarea atenției”.

Sursa foto: Arhiva personală

„Improvizăm din orice. Am reușit să confecționăm și un colac din carton, pe care, la fel, l-am învelit cu textile, după care am cusut detaliile. Iată o dovadă că deșeurile devin resurse prețioase”, spune mama.

Sursa foto: Arhiva personală

Dorina Sorochin le povestește copiilor cum pot să reutilizeze materialele rămase în urma altor activități și să economisească resursele naturale.

Una dintre cele mai interesante lecții a fost despre cum ia naștere o pânză textilă:

„Începem de la semințe, plantă, resurse de apă, continuăm cu oamenii care au cules și prelucrat, cei care au distribuit, au livrat, procesul de import-export, consum de combustibil și de energie, de resurse naturale și umane – până la hainele pe care noi le cumpărăm”.

Mama celor doi copii spune că instruirea și educația ecologică sunt componente obligatorii nu doar ale instituțiilor de învățământ, ci și ale familiei. Se simte mândră atunci când vede că toate cunoștințele pe care le transmite copiilor se transformă în acțiuni:

„Adrian, fiul mai mare, prinde din toate câte puțin. Nu insist să-i fac ore de ecologie, mereu adaptez conținutul reieșind din interesele lui și introduc câte puțin.

Zilele acestea, după ce a făcut niște cercetări prin grădină, a venit în casă strigând, bucuros: „Mama, eu azi am învățat să salvez planeta și să obțin mâncare sănătoasă”. Într-o zi, au văzut o persoană care folosea o pungă de plastic și mi-au spus că pungile din plastic poluează pământul și noi o să mâncăm mâncare bolnavă”.

Felicitările vor fi dăruite bunicilor, în semn de atenție și mulțumire, dăruință, iubire și iertare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.