Parenting

Demonstrat științific: Inteligența este moștenită de la mame

By septembrie 15, 2016 No Comments

Genele responsabile de inteligența umană provin de la mamă. Cel puțin, asta demonstrează un nou studiu publicat în Psychology Spot, potrivit căruia mamele sunt principalii responsabili pentru transmiterea genelor „inteligenței”. 

Cercetătorul Robert Lehrke a stabilit că cea mai mare parte a inteligenței copiilor „depinde de cromozomul X și, din moment ce femeile au doi cromozomi X, sunt mai mari șanse de a moșteni de la ele caracteristicile legate de inteligență”.

Cele mai interesante rezultate în acest sens sunt legate de o analiză realizată de Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit din Glasgow, Scoția. Cercetătorii au intervievat, începând cu anul 1994, 16 686 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 22 de ani. Experții au luat în considerare mai mulți factori: de la culoarea pielii și educația până la statutul socioeconomic.

Aceștia au stabilit că cel mai bun predictor al inteligenței a fost IQ-ul mamei. De fapt, diferența dintre nivelul de inteligență al tinerilor și cel al mamelor lor era în medie de 15 puncte.

Se estimează că inteligența este ereditară în proporție de 40-60%. Acest lucru înseamnă că procentajul rămas depinde de mediu, stimulare și caracteristici personale. De fapt, inteligența nu este nimic mai mult decât capacitatea de a soluționa problemele.

Astfel, chiar dacă inteligența e strâns legată de funcția de gândire rațională, ea este, de asemenea, influențată de intuiție și de emoții, care, din punct de vedere genetic, sunt determinate de genele tatălui.

În pofida acestui studiu, tații nu ar trebui să rămână dezamăgiți, pentru că și ei au un rol important în dezvoltarea copiilor lor. IQ-ul cu care ne-am născut este important, dar nu decisiv.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.