PreșcolarȘtiri

Dejun dezgustător la o grădiniță din Chișinău – viermi și gâze în hrișcă

By noiembrie 14, 2017 No Comments

Copiii dintr-o grupă de la Grădinița nr. 157 din Chișinău au avut astăzi la dejun lapte cu hrișcă, gâze și viermișori. Se întâmplă la doar o săptămână după ce în aceeași grupă au fost pregătite paste cu lapte acrit. Cel puțin, asta reiese din concluzia specialiștilor în sănătate și din fotografiile publicate pe Internet de către o mămică. 

Stela Bobuțac-Rusu este una dintre mamele ai căror copii frecventează această grădiniță. Femeia ne-a povestit că, joia trecută, o mamă a văzut întâmplător când educatoarea din grupă întorcea pastele bucătăresei, întrucât laptele ar fi fost acrit. Imediat, părinții din grupa respectivă au reacționat și au trimis mai multe sesizări la Direcția generală educație, tineret și sport, la Direcția educație din Buiucani, precum și la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.

„Inspecția a venit, a verificat, însă a constatat că totul era în ordine. Mămicile, în special cele care își duc copiii la grădiniță înainte de servirea dejunului sau în timpul mesei, au decis să verifice mâncarea oferită în farfurie. Azi, o altă mămică a observat că în laptele cu hrișcă, servit la dejun, erau gâze și viermi. S-a adresat la persoanele de la bucătărie, însă ele au menționat că nu știu nimic. Agentul economic care furnizează produse cerealiere grădiniței crede că la mijloc este o răfuială, din moment ce în alte grupe nu au fost găsite nereguli”, mai spune Stela Bobuțac-Rusu.

Contactată de Suntparinte.md, șefa CSP Chișinău, Luminița Suveică, a confirmat că hrișca nu a fost curățată și spălată:

„Specialiștii au constatat că factorul uman e de vină, adică persoanele care pregătesc mâncarea. Chiar ne întrebăm cum e posibil să nu fi văzut nici educatoarea, nici bucătarul-șef, nici comisia de triere că este ceva în crupe. Am informat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care va iniția un control în acest sens. Nu o singură dată am venit cu un apel către toți angajații instituțiilor de învățământ preșcolar și școlar – să respecte toate regulile de igienă”.

Inspectorii de la CSP Chișinău au emis o hotărâre de interzicere a folosirii în alimentație a produselor respective. Ulterior, va fi întocmit un proces-verbal prin care să fie aplicată o sancțiune administrativă. De asemenea, va fi întocmită o prescripție sanitară, după care informată DGETS.

De cealaltă parte, directorul interimar al instituției, Mariana Sclifos, a negat informația, menționând că la mijloc s-ar afla un conflict de interese.

„Comisia care a venit astăzi nu a găsit viermi, ci doar niște impurități. Au fost deschise șase pachete din același lot și nu a fost găsit nimic. Avem și acte de constatare. Responsabilul de livrare a retras lotul de 50 de kilograme și urmează să aducă altul nou. În cazul dat e vorba despre un conflict intern de interese, mai ales că în nicio altă grupă nu au fost găsiți viermi. Este vorba despre o educatoare care a lucrat prin cumul timp de două luni. Ea a vrut să rămână, însă încheiasem un contract cu o altă doamnă, care avea și studii în domeniu. De aici vine problema. Dumneaei, împreună cu părinții, vor să prejudicieze imaginea instituției noastre”, a declarat Mariana Sclifos.

Suntparinte.md nu a reușit să obțină o declarație de la ANSA, întrucât nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Vom reveni cu detalii.

Sursa foto: Părinți Solidari/Stela Bobuțac-Rusu

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.