Decizie de ultimă oră! Vor fi interzise ieșirile în parc, pe terenurile de joc și în alte spații publice
Știri

Decizie de ultimă oră! Vor fi interzise ieșirile în parc, pe terenurile de joc și în alte spații publice

Sursa foto: Suntparinte.md

Până pe data de 30 mai, ieșirile în parc, păduri, pe terenurile de joc și de sport, în zonele de agrement sau în alte spații publice vor fi interzise. Toate persoanele care se vor afla în afara domiciliului vor fi obligate să dețină asupra lor un act de identitate. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința de azi a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Dispoziția nr. 1 din 1 aprilie o puteți citi integral AICI.

Începând cu 3 aprilie, locuitorii din mun. Chișinău și Bălți vor avea interdicția de a ieși în afara locuinței în intervalul 23:00-5:00, până pe data de 30 mai. Excepție vor face doar persoanele care se vor deplasa spre/dinspre locul de muncă, cele care vor avea nevoie de asistență medicală, se vor afla în tranzit sau vor efectua rute aeriene, deplasări cu trenul, autocarul ce vor coincide cu intervalul respectiv etc. Deplasările vor fi demonstrate prin biletul de călătorie.

Persoanele care se vor deplasa, în intervalul respectiv, spre/dinspre locul de muncă vor fi obligate să prezinte legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere.

Persoanele care vor circula în scop personal vor fi obligate să prezinte o declarație pe proprie răspundere, completată în formă liberă, în prealabil. Aceasta va conține: numele, prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și durata deplasării, data și ora completării, semnătura.

Totuși, în această perioadă, grădinițele își vor desfășura în continuare activitatea, pentru ca părinții de preșcolari să poată merge la muncă. Învățământul școlar se va desfășura online în localitățile aflate sub Cod Roșu (100 de cazuri de COVID-19 la 100 000 populație).

O altă restricție ține de activitatea agenților economici. În cazul în care o unitate economică, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică, va încălca regulamentele sanitare și deciziile Comisiei, activitatea acesteia sau a uneia dintre subdiviziuni, după caz, va fi suspendată până la sfârșitul stării de urgență.

Alte restricții stabilite de Comisie se referă la:

  • Entitățile publice și private vor atrage, cu prezență fizică, la locul de muncă, până la 30% din totalul personalului antrenat în activitatea de birou (nu și cel antrenat în activitatea de producție). În cazul în care acest lucru nu va fi posibil, angajații vor fi împărțiți pe ture/grupuri.
  • Agenția Servicii Publice va presta servicii doar în baza programărilor prealabile.
  • Vor fi sistate ceremoniile de celebrare a înregistrării solemne a nou-născuților și a căsătoriilor jubiliare, inclusiv celebrarea solemnă a căsătoriilor (acestea vor avea loc la Oficiul Stării Civile sau în centrele multifuncționale, doar în prezența mirilor).
  • Este interzisă desfășurarea adunărilor, mitingurilor și a altor acțiuni în masă.
  • Va fi interzisă deconectarea de la curentul electric, apă, căldură sau gaze naturale sau aplicarea penalităților în cazul consumatorilor casnici care nu au achitat facturile.

Totodată, persoanele al căror grad de dizabilitate expiră în perioada stării de urgență îl vor putea prelungi după ce se va îmbunătăți situația epidemiologică din țara noastră. Între timp, gradul de dizabilitate va fi prelungit din oficiu.

În prezent, Guvernul caută resurse financiare pentru a oferi sprijin cetățenilor și mediului de afaceri.

Menționăm că, ieri, 52 de deputați au votat un proiect de hotărâre privind instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până pe data de 30 mai.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.