Decis! FĂRĂ crenvurști și alte mezeluri în școlile și grădinițele din țară
PreșcolarȘcolarȘtiri

Decis! FĂRĂ crenvurști și alte mezeluri în școlile și grădinițele din țară

Fără produse din carne procesată în școlile și grădinițele din țară. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, care a semnat și un ordin în acest sens. Astfel, crenvurștii și alte mezeluri vor fi scoase din meniuri începând cu 1 iunie curent.

Decizia a fost luată după ce specialiștii în sănătate publică au prezentat rezultatele probelor de laborator efectuate, care au demonstrat că produsele din carne din instituțiile de învățământ general conțin adaos de aditivi alimentari. Mai mult, Ruxanda Glavan a declarat că este alarmant faptul că „circa 75% din copiii consultați din mediul rural sunt bolnavi, în mare parte aceștia suferă de boli gastrointestinale, există o problemă la nivelul alimentației copiilor”.

„Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Trebuie să excludem definitiv din instituțiile preșcolare și școlare produsele din carne procesată care conțin adaos de aditivi alimentari”, a declarat ministrul Sănătății.

În același timp, directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru, a menționat că unele produse din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi celor ai aditivilor alimentari:

„În cazul în care pe etichetă era indicat „crenvurști pentru copii” și era stabilit „lipsă de fosfați”, spre marele nostru regret, au fost totuși depistate concentrații mari de fosfați. Din 100 kg de carne se produc circa 150-160 kg de salamuri fierte. 1 kg de carne de calitate superioară, la fierbere, pierde 30 de %. Ajungem la concluzia că cele 180 de kg sunt suprapuse la cele 100 de kg de carne proapătă”.

În plus, experții în sănătate publică au constatat că copiii din instituțiile de învățământ preșcolar n-au primit conform normelor naturale 21,3% carne, 39,0% peşte, 37,7% ouă, 31,6% lapte.

„Practic fiecare al doilea copil suferă fie de obezitate, fie de malnutriție. Avem un număr mare de pacienți cu accidente cardiovasculare, accidente cardiocerebrale, cu diabet zaharat, probleme oncologice și risc sporit pentru cancer”, a menționat directorul Departamentului de Pediatrie din cadrul USMF  „Nicolae Testemiţanu”, Neli Revenco.

În context, Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru care evaluează alimentația copiilor și va stabili meniul instituțiilor de învățământ general. Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că vor negocia cu producătorii agricoli privind distribuirea fructelor și legumelor proaspete în grădinițele și școlile din toată țara.

Amintim că, la începutul lunii, sute de părinți au semnat o petiție online, prin care au solicitat excluderea crenvurștilor și mezelurilor din meniul copiilor servit în grădinițe și școli. Potrivit lor, introducerea acestor produse procesate pune în pericol sănătatea copiilor, în contextul în care crenvurștii conțin „ingrediente de origine sintetică prezenţa cărora poate provoca alergii, carne de calitate joasă și cresc riscul de cancer şi boli ale tractului digestiv, în special în cazul copiilor”.

Sursa foto: observator.a1.ro

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.