De mâine, stare de urgență în R. Moldova. Ce documente trebuie să prezentați la evenimentele publice
Știri

De mâine, stare de urgență în R. Moldova. Ce documente trebuie să prezentați la evenimentele publice

Sursa foto: forbes.ro/Foto-simbol

Începând cu ziua de mâine, 10 septembrie, în Republica Moldova va fi instituită stare de urgență în sănătate publică la nivel național, până la 30 octombrie, precum și stare de alertă la nivel național.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a stabilit azi reguli noi pentru accesul la evenimentele publice, motivând că, în ultimele săptămâni, a crescut numărul de cazuri grave de COVID-19.

Astfel, începând cu 11 septembrie, persoanele de la 18 ani vor avea acces la evenimentele în aer liber și la cele în spații închise (festivaluri, teatre, cinematografe, săli de concert, cluburi de noapte, ringuri de dans etc.), doar dacă vor prezenta unul dintre următoarele documente: 

  • certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; 
  • rezultatul negativ al unui test RT-PCR, făcut cu cel mult 72 de ore înainte; 
  • rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore;
  • concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire;
  • un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVlD-19. Actul confirmativ este valabil timp de 90 zile de la data efectuării investigației. 

Ieri, 790 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, dintre care 677 – în rândul persoanelor nevaccinate, după ce au fost efectuate 5.820 de teste. Totodată, 11 persoane au decedat, în timp ce 531 persoane au fost vindecate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.