De la mic la mare, pentru o cauză nobilă! Concert de caritate la Grădinița nr. 20 din capitală
Preșcolar

De la mic la mare, pentru o cauză nobilă! Concert de caritate la Grădinița nr. 20 din capitală

Au dat dovadă de compasiune, solidaritate și omenie. Administrația Grădiniței nr. 20 din Chișinău a organizat, împreună cu părinții și copiii, un concert de caritate în susținerea unui băiat de șase ani, Iurie Ceban.

Cazul acestui copil este unul care nu te poate lăsa indiferent. Iurie s-a născut cu Paralizie Cerebrală Infantilă. Tatăl său l-a abandonat la naștere, după ce a aflat că Iurie, al doilea copil în familie, are nevoi speciale. Prin urmare, mama, Irina Ceban, a rămas cu doi copii, fără niciun sprijin din partea apropiaților. Toți trei locuiesc într-o odaie în sectorul Buiucani, însă condițiile de trai sunt precare. Acoperișul are fisuri, de aceea, la fiecare ploaie, Irina este nevoită să strângă apa în găleți. În plus, apartamentul în care locuiesc nici nu este conectat la rețeaua de canalizare.

Evenimentul de caritate a început cu un târg. Părinții și copiii au pregătit prăjituri, au confecționat obiecte handmade pe care le-au vândut celor prezenți.

Ulterior, în sala festivă a instituției a fost organizat un concert, unde preșcolarii au cântat și au dansat. De asemenea, au fost prezenți copii de la Studioul artistic „Rodica Roșioru”.

„Astfel de eveniment este de apreciat și demn de urmat. În societatea noastră, cu regret, lipsește simțul de ajutor reciproc, deprinderea de a susține pe cineva când are nevoie. Ne dăm seama că este destul de complicat să crești un copil tipic, dar este și mai complicat să crești și să educi un copil cu necesități speciale. În afară de grijă și atenție, e nevoie și de mai multe cheltuieli. Evenimentul organizat de Grădinița nr. 20 ne-a demonstrat că se poate, că există oameni cu inimă mare. Am discutat cu mama lui Iurie inclusiv referitor la integrarea lui într-o instituție preșcolară. Chiar dacă a fost refuzată de o grădiniță, i-am spus să încerce și, dacă nu reușește, să apeleze la ajutorul Avocatului Copilului. Este important ca orice copil să se afle în mediul copiilor, în societate”, a declarat Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru drepturile copilului.

„Acest eveniment a trezit în noi ceea ce este mai firesc, omenesc și de dorit să se manifeste în societat – dragostea și afecțiunea față de aproapele nostru. M-au impresionat ochii mamei atunci când a primit bolul cu banii colectați prin care am vrut să transmitem mamei un licăr de speranță. Dacă am reușit să oferim mai mult decât un cuvânt de susținere, atunci e un pas înainte. Este un exemplu demn de urmat și de alte instituții de învățământ și, probabil, ar fi bine să trecem de la tonalitatea aceasta a lucrurilor mai puțin frumoase legate de sistemul educațional spre una mai afectivă, mai pozitivă. Să încercăm să schimbăm noi lucrurile spre bine”, a spus consiliera primarului general pe probleme sociale și șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Lucia Caciuc.

De la eveniment nu a lipsit nici interpreta de muzică ușoară Angela Cabari, care a organizat un adevărat show în curtea grădiniței.

„Părinții și copiii au fost receptivi și s-au implicat la maximum, fapt pentru care le mulțumesc. Consider că ne-a reușit să aducem bucurie în familia Ceban, care are atât de mult nevoie de ajutor și de susținere. Sunt mulțumită de rezultat și vom transforma acest eveniment într-o tradiție anuală. În 2016, am organizat un târg de binefacere, însă banii adunați i-am folosit pentru procurarea materialului didactic. La anul viitor vom continua seria acțiunilor de caritate”, a menționat Ala Josan, directoarea Grădiniței nr. 20.

În urma eforturilor depuse de organizatori și participanți, au fost adunați peste 7.000 de lei, haine, produse alimentare și jucării.

Suntparintemd susține această inițiativă!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.