De la ce vârstă îi pun copilului mască de protecție? Pot să-i spăl mâinile cu dezinfectant?
Bebeluș

De la ce vârstă îi pun copilului mască de protecție? Pot să-i spăl mâinile cu dezinfectant?

Sursa foto: newsbreak.ng/foto-simbol

Nou-născuții nu trebuie să poarte mască, pentru că s-ar putea sufoca sau strangula. Totodată, nu este recomandată aplicarea cremelor și unguentelor antibacteriene în jurul nasului copiilor mici nici în pandemia de COVID-19, nici în oricare altă perioadă.

Tatiana Carauș, medic pediatru-neonatolog la Institutul Mamei și Copilului, atenționează părinții să nu acopere cu nimic gura și nasul sugarilor. La nivel internațional, experții în sănătate susțin că masca nu trebuie să fie purtată de copiii cu vârsta mai mică de doi ani, de copiii care au probleme de respirație sau care nu au capacitatea de a-și îndepărta masca de protecție.

Și tratamentele topice (aplicate local, pe piele) pot dăuna sănătății copiilor – unguentele și cremele aplicate în jurul nasului, preparatele antivirale etc. NU ungeți cu nimic, în jurul nasului, sugarii și copiii mici. Mai bine, evitați distanța socială și contactul copilului cu persoanele care ar putea fi o sursă de infectare.

Cu referire la dezinfectant, Tatiana Carauș recomandă părinților să nu spele mâinile nou-născuților și copiilor mici cu dezinfectant, pentru că ar putea să le afecteze sănătatea din cauza multiplelor substanțe chimice:

„Dacă părintele sau alt membru al familiei respectă igiena recomandată în această perioadă și nu atinge copilul cu mâinile murdare, nu trebuie să aplice dezinfectant pe mâinile copilului. Spălați-i mâinile cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Doar în cazuri excepționale, folosiți dezinfectant”.


Informațiile au fost oferite în cadrul seminarului „Alăptarea naturală și îngrijirile neonatale în perioada epidemiei cu COVID-19”, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, UNICEF și Proiectul „Mămica Alăptează”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.