De doi ani, agresorul poate fi scos imediat din locuința familiei, de către polițist. Care sunt principalele rezultate
Siguranța familieiȘtiri

De doi ani, agresorul poate fi scos imediat din locuința familiei, de către polițist. Care sunt principalele rezultate

La 16 martie 2017 au intrat în vigoare prevederile legale potrivit cărora Poliția poate aplica Ordinul de restricție de urgență. A doua zi, o victimă a violenței în familie a fost plasată sub protecție.

Astfel, în ultimii doi ani, Poliția a eliberat peste 6.000 de ordine de restricție de urgență, victimele beneficiind de protecție urgentă din partea statului. În prezent, la evidența poliției se află 4.243 de agresori, dintre care 95% sunt bărbați.

Ordinul de restricţie de urgenţă reprezintă o măsură provizorie de protecţie a victimei violenţei în familie, aplicată de poliţie, prin care are loc înlăturarea imediată a agresorului din locuinţa familiei şi stabilirea unor interdicţii prevăzute de lege, în vederea prevenirii repetării/comiterii acţiunilor violente, asigurând astfel victimei şi altor membri ai familiei siguranţă în locuinţa lor.

(click pentru a mări) 

Noile prevederi au salvat-o și pe Nicoleta din mâinile soțului ei. Suporta violența de dragul copiilor, zice ea: „Am trăit fără tată și nu voiam ca să trăiască la fel copiii mei”. În cele din urmă, a apelat la Poliția din localitate și, astfel, a reușit să scape de agresiune. Acum locuiește cu copiii într-un mediu armonios, departe de violență și strigăte. Experiența prin care a trecut a făcut-o să înțeleagă că tăcerea și sacrificiul de dragul copiilor nu sunt o soluție. Din contra, victimele trebuie să denunțe agresiunea în familie, pentru că asta le poate salva viața lor și a copiilor.

Reprezentanții Poliției susțin că există progrese la capitolul protecția victimelor violenței în familie, însă recunosc că statisticile continuă să fie alarmante:

„Anual, circa 40 de femei își pierd viața ca urmare a acțiunilor violente, în timp ce alte 4 femei adoptă comportament suicidar, ca o soluție pentru a scăpa de calvar. Zilnic, Poliția înregistrează peste 60 de înștiințări despre conflictele familiale”, a menționat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Republicii Moldova, Gheorghe Cavcaliuc. 

Casa Mărioarei este una dintre instituțiile care oferă gratuit adăpost de urgenţă, asistenţă psihologică, socială, juridică, medicală şi informativă femeilor-victime ale violenţei în familie.

Veronica Cernat, managerul de caz al Asociației, susține că, în ultima perioadă, cele mai multe femei supuse violenței, care ajung la Casa Mărioarei, sunt din Călărași, Ialoveni și Chișinău.

„Foarte multe femei rabdă violența de dragul copiilor, ca să crească într-o familie completă. Acesta este cel mai mare risc, fiindcă ei preiau comportamentul agresiv, abuziv și, de ce nu, de victimă. Femeile se adresează tardiv, pentru că se tem să fie blamate, fiindcă suntem încă o țară stereotipizată.  

Observăm un mare progres și o mare deschidere din partea polițiștilor. Acum câțiva ani, polițiștii erau reticenți atunci când victimele veneau la ei, erau sceptici la ceea ce spunea victima. Instituția noastră a organizat instruiri despre violență pentru tinerii din Ialoveni, pentru a le spori gradul de conștientizare privind violența în familie. După aceste instruiri, tinerii chiar au identificat că multe dintre rudele lor erau victime ale violenței în familie și nu s-au adresat după ajutor”, adaugă Veronica Cernat.

Ce poți să faci ca victimă a violenței în familie, pentru tine și copilul tău?

  • Să apelezi numărul de urgență 112.
  • Să te prezinți imediat la poliție pentru a depune plângere.
  • Să nu îți retragi plângerea.
  • Să obții ordin de protecție.

Ce poți face în calitate de cetățean?

Să te oprești pentru o clipă și să asculți victima, fără să o judeci! Implică-te, salvează un om, salvează un copil din mâinile unui părinte agresiv! Fii schimbarea din comunitatea ta!

Citește și:

Istoria unei supraviețuitoare a violenței în familie: „După prima bătaie, nu tăceți. Să nu credeți în „va trece”. Eu am făcut-o și regret”

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.