Skip to content Skip to footer

De ce nu trebuie să cureți urechile bebelușului cu bețișoare igienice

Auzul copilului se dezvoltă încă în perioada intrauterină. Mai exact, fătul începe să audă și să reacționeze la sunete și zgomote din a 24-a săptămână. La 3 luni copilul percepe sunetele și clipește la auzul lor, iar la 4 luni acesta caută sursa sunetului. Există câteva reguli de curățare a urechii, pe care părinții ar trebui să le cunoască. Asta, deoarece în cazul unei îngrijiri incorecte, auzul copilului poate fi afectat.

Adrian Grossu, medic ORL la clinica „Terramed”, susține că, imediat după naștere, fiecare copil trebuie să fie examinat de mai mulți specialiști, printre care și medicul ORL-ist. În cazul în care există unele probleme de auz, acestea sunt depistate imediat după naștere.

Totodată, dacă părinții observă că micuțul nu reacționează la sunete, trebuie să se adreseze la specialist. În cazul în care părinții sunt îngrijorați, atunci copilul poate trece un test de screening auditiv.

Auzul bebelușului poate fi afectat de câțiva factori:

  • infecțiile;
  • expunerea la sunete puternice, o periodă îndelungată de timp;
  • factorul genetic;
  • traumatismele la naștere etc.

Nu curățați urechea cu bețișoare de vată

Adrian Grossu menționează că există o regulă veche de când e omenirea: urechea copilului se curăță singură, atâta timp cât copilul este alăptat la piept. 

Ceara are misiunea de a proteja canalul auditiv. Ea iese din ureche, împingând toată murdăria în afară, prevenind astfel unele infecții. De aceea, specialiștii nu recomandă părinților să intervină în curățarea urechii. Se permite doar ștergerea urechii externe cu un prosop umed.

De asemenea, părinții nu trebuie să introducă în urechea copilului bețișoare igienice, degetul sau alte obiecte cu scopul de a curăța canalul auditiv. În primul rând, prin asemenea acțiuni timpanul poate fi rănit ușor. În al doilea rând, ceara va fi împinsă în canal, ceea ce poate crește riscul de infecții.

Uneori, ceara poate să se acumuleze, formând dopuri. În asemenea cazuri, adresați-vă la medic. Specialistul va examina urechea copilului și va elimina ceara.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.