Skip to content Skip to footer

De ce e importantă încrederea în medicul care îți tratează copilul

Recent, portalul „suntparinte.md” a realizat un vox despre încrederea pe care părinții o au în medici, atunci când este vorba despre sănătatea copilului. Răspunsurile nu au fost deloc îmbucurătoare: cei mai mulți dintre ei au declarat că nu au încredere și că sunt nevoiți să apeleze la mai specialiști pentru a se convinge că diagnosticul primit este unul corect. În plus, unii au menționat că țin cont de sfaturile persoanelor mai în vârstă sau că folosesc remedii naturiste. 

În context, am cerut părerea mai multor specialiști care ne-au spus de ce este important ca părinții să aibă încredere în medici și să se adreseze atunci când copilul are o problemă de sănătate. Totodată, am consultat un psiholog pentru a înțelege de ce societatea noastră refuză să aibă încredere, după care revine la aceeași persoană atunci când are o problemă mai gravă.

Nicolae Furtună, vicedirector la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP): Adresarea la medic nu trebuie să devină o obligativitate a părintelui, ci un element de cultură al fiecărui părinte, pentru sănătatea propriului copil și a celor din jur.

Adresarea la medic este foarte importantă pentru asigurarea sănătății copilului, inclusiv dacă ne referim la imunizare. În țara noastră există o tendință de apariție a cazurilor de tuse convulsivă în rândul copiilor, asta în contextul în care toți copiii cu tuse convulsivă sunt nevaccinați. Oricât ai recurge la remedii naturiste, bolile infecțioase dirijabile au ca element de profilaxie vaccinarea și asta se face doar în instituțiile medicale.

De asemenea, specialiștii în sănătate sunt pe cale de a elimina poliomielita la nivel global. Totuși, nu e posibil de eradicat poliomielita dacă nu ai acoperire vaccinală suficientă (minim 95%). Să nu uităm că variola a fost total eradicată prin vaccinare și au fost reduse considerabil cazurile de hepatită virală B în țara noastră, tot prin vaccinare. Cât ține de remediile naturiste, ele sunt binevenite doar în anumite situații. Să ne aducem aminte de primul caz de gripă sezonieră din anul curent. Adultul a stat acasă și a utilizat remedii naturiste. Când a ajuns la spital, acesta se afla într-o stare extrem de gravă și medicii nu au putut să mai facă nimic ca să îi salveze viața, iar șirul exemplelor de acest fel ar putea continua.

Ala Holban, pediatru la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr.1, conferențiar universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”: Dacă vrem să avem succes, trebuie să formăm o echipă – părintele și specialistul. 

A devenit deja o obișnuință ca toți să spună că cel mai important lucru în viață sunt copiii. Pe mine, ca pediatru, mă îngrijorează ușurința cu care unii părinți iau decizii referitoare la sănătatea copilului. De cele mai multe ori, părinții vor să fugă de responsabilități. Din experiența de 30 de ani, în calitate de pediatru, am observat că, în goana de a rezolva rapid o problemă, părinții nu se gândesc ce decizie să ia și cum să o ia, aleargă după diferite păreri -nu întotdeauna argumentate-, nu se adresează la un specialist, ci caută răspunsurile pe internet, pe forumuri, la alți părinți. Consider că părinții trebuie să aibă încredere în medici, dar nu o încredere abstractă, în toți în același timp, ci o încredere sănătoasă în specialistul de referință pe care l-au selectat riguros și sub îndrumarea căruia vor să crească copilul.

O altă greșeală pe care o comit părinții este faptul că nu respectă toate recomandările. Încrederea ține de mai mulți factori, printre care modul în care părintele s-a documentat, a selectat medicul și cât e de hotărât părintele să facă tot posibilul ca să urmeze acele recomandări. Dacă urmezi cu strictețe o recomandare de la specialistul pe care l-ai selectat, nu poate să nu fie bine. Dar dacă nu e bine, atunci nu înseamnă că motivul este neapărat prescripția; poate fi vorba de copil, de evoluția bolii sau de faptul că părintele nu a urmat prescripția. Eu le spun pacienților să respecte recomandările mele, să mă țină la curent cu evoluția bolii pentru a interveni prompt dacă va fi nevoie.

O situație des întâlnită este cea legată de vaccinuri. De regulă, părinții dau vina pe vaccin, dacă copiii fac febră, infecții. Explicația poate fi alta: în momentul vaccinării, copilul se afla în perioada de dezvoltare a bolii, când aceasta încă nu se manifestă. Înainte de imunizare, copilul trebuie să fie pregătit: cu vreo 10 zile înainte, vor fi evitate locurile publice aglomerate, copilul va fi hrănit sănătos.

Un specialist va răspunde mult mai bine la întrebările părinților decât un site, unde informațiile nu sunt verificate și pot fi ușor de interpretat. Fiecare informație trebuie verificată cu medicul. În plus, fără încredere nu funcționează niciun tratament și nu avem rezultatul așteptat.

Ivan Puiu – medic de familie, pediatru, conferențiar universitar, președintele Centrului de Intervenție Timpurie „Voinicel”: Medicul are o pregătire și o experiență mai mare decât oricare altă persoană.

Medicii nu pot profesa dacă nu au certificat de acreditare, al cărui termen de valabilitate este de cinci ani. Cu regret, în societatea noastră predomină negativismul, într-o oarecare măsură din cauza mass-mediei care nu pune accentele corect. Într-adevăr, în sistemul medical există probleme, însă asta nu înseamnă că părinții ar trebui să evite adresarea la medic. O soluție ar fi mărirea specialiştilor de profil îngust, dat fiind faptul că medicii de familie nu pot răspunde la toate întrebările, pentru că avem de-a face cu o diversitate de probleme. Prin urmare, medicii de familie trebuie eliberați de unele responsabilități, care să fie preluate de alți specialiști.

Eu am studiat de ce oamenii din mediul rural apelează mai des la un tămăduitor, decât la un medic: nu trebuie să stea la rând. Pe acest caz a fost făcută și o investigație jurnalistică ce a scos în vizor faptul că mii de oameni vin la tămăduitori cu bani, produse alimentare, păsări, fiind amăgiți că tămăduitorii pot trata orice boală.

Recunosc că sunt și cazuri când medicii nu corespund așteptărilor, de aceea părinții trebuie să selecteze foarte atent specialiștii. În cazul dat, un rol negativ îl are așa-numitul acces la informație, adică mamele nu accesează informații bazate pe dovezi, ci postările de pe forumuri. Internetul induce în eroare și apoi este foarte greu de demonstrat contrariul. Astfel, oamenii sunt manipulați prin informații lipsite de dovezi. Într-o postare se menționa că anemia poate fi tratată doar printr-o alimentație sănătoasă. Nu e adevărat, e nevoie și de medicamente. Da, acestea pot fi combinate cu alimente sănătoase, bogate în vitamine. Cât ține de medicina netradițională, nu cred că altcineva, în afară de medicul profesionist, poate trata astmul bronșic sau alte probleme mai grave.

Dorina Vasilache, psiholog: O societate a cărui caracter nu este bine conturat devine în timp vulnerabilă și cade ușor pradă manipulării. 

O persoană devine negativistă în momentul în care i se spune că nu este bună de nimic în nenumărate rânduri. Anume așa se întâmplă și cu societatea în întregime. Dacă e să facem referire la societatea în care trăim, atunci este ușor să identificăm sursa acestui nivel înalt al negativismului care predomină. O societate a cărui caracter nu este bine conturat devine în timp vulnerabilă și cade ușor pradă manipulării. Ușor poate ceda emoțional, devenind impulsivă și în aceste clipe exteriorizează nemulțumirea față de tot ceea ce o deranjează. După ce trece furtuna și reapar necesitățile, apelează acolo unde speră să fie ajutată, chiar dacă a avut experiențe negative. Și în acest cerc se poate roti toată viața, fără a încerca să analizeze de ce parcurge mereu același scenariu. Se întâmplă multe cazuri, însă, dacă fiecare om care formează societatea, va încerca și alte scenarii în care să se facă auzit, să anunțe autoritățile în cazurile când i-au fost încălcate drepturile, treptat vor începe să dispară aceste tendințe de manifestare a negativismului și oamenii cu caracter puternic vor fi cel mai puternic pilon al societății.

Tu ai deplină încredere în medicul care îți tratează copilul?

Sursa foto: arspecialty.com

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.