De câte ori a crescut numărul taților care au ales să stea în concediul de îngrijire a copilului
Util pentru părinți

De câte ori a crescut numărul taților care au ales să stea în concediul de îngrijire a copilului

By 02/02/2018 martie 30th, 2020 No Comments

Tot mai mulți bărbați aleg să petreacă primii trei ani alături de copil. Statisticile oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale atestă o creștere considerabilă de aproape 4 ori în perioada 2015-2018. În același timp, tot mai mulți tați depun solicitare pentru a beneficia de concediul paternal. 

[dt_fancy_title title=”Concediul paternal – tatăl este mai aproape de mamă și nou-născut ” title_align=”left” title_size=”h2″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”]

Începând cu aprilie 2016, Codul Muncii permite taților să participe efectiv la îngrijirea nou-născuților, prin acordarea concediului paternal. Aceștia beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. Totodată, pe data de 15 noiembrie, 2016 a fost aprobat Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale. La începutul lui septembrie 2017 erau înregistrați 2.054 de tătici în concediul paternal. De la intrarea în vigoare a prevederilor legale, 2.788 de tătici au beneficiat de indemnizaţie paternală.

„Aproape de patru ori mai mulți tați au ales să stea în concediul de îngrijire a copilului”

Numărul tăticilor, care beneficiază de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, a crescut în ultimii ani după cum urmează:

De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, unul dintre părinţi care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, la îndeplinirea următoarelor condiţii:

  • se află în concediu pentru îngrijirea copilului la toate entităţile în care activează;
  • confirmă stagiul necesar de cotizare de cel puţin 3 ani sau cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni anterioare datei naşterii copilului.

Potrivit Codului Muncii, concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului este acordat, în baza unei cereri în formă scrisă, tatălui copilului, care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, în cazul în care mama copilului nu utilizează concediul prevăzut.

Totodată, în urma modificărilor operate, în cazul în care mama sau tata, după stabilirea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, fiind beneficiar de indemnizaţie, îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, indemnizaţia nu este suspendată. Astfel, ca rezultat al îmbunătăţirii normelor a fost extins dreptul taţilor de a beneficia de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului.

10,000
tati din 2019
20,000
tati din 2020

[dt_fancy_title title=”Alina Andronache: „Copilul are nevoie de atenția și dragostea ambilor părinți”” title_align=”left” title_size=”h2″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”]

Alina Andronache, membră a Platformei pentru Egalitate de Gen, este de părere că aceste statistici demonstrează că facem un pas important în lupta contra rolurilor de gen în familie, stereotipurilor și prejudecăților legate de creșterea și îngrijirea copilului.

„La început, foarte mulți erau sceptici față de necesitatea concediului paternal. Odată cu adoptarea Legii nr. 71 au apărut o mulțime de mituri, precum: dacă tatăl beneficiază de concediu paternal, mama pierde indemnizația unică la naștere sau indemnizația lunară; mulți bărbați se simțeau jenați de ideea că pot să stea acasă cu copilul. Concediul paternal este acordat nu doar cu scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea nou-născutului, ci și de a oferi un sprijin proaspetei mămici. În primele zile de la apariția copilului, de îngrijire și dragoste are nevoie nu doar copilul, ci și mama. Mă bucur că tot mai mulți bărbați au conștientizat care sunt beneficiile concediului paternal atât pentru copil, soție, cât și pentru ei. Proaspeții tătici au tot dreptul să se bucure alături de soțiile lor de venirea noului membru al familiei și, pentru ca bugetul familiei să nu fie afectat, concediul paternal este achitat 100% din fondul social”.

În același timp, activista Alina Andronache susține că creșterea numărului taților care își iau concediu paternal și cel de îngrijire a copilului se datorează inclusiv efortului depus de către societatea civilă, autorităților și partenerilor de dezvoltare. „Copilul are nevoie de atenția și dragostea ambilor părinți”, adaugă Alina Andronache.

Suntparinte.md a scris anterior despre mai mulți tați care au schimbat serviciul pe concediul de îngrijire a copilului. Unul dintre ei este Artur Cenușa, din Chișinău, care consideră că experiența de a crește și educa un copil este cea mai frumoasă din viața unui bărbat.

A mers la angajator pentru a solicita suspendarea activităţii cât timp urma să se afle în concediu, însă răspunsul nu a fost tocmai cel așteptat. „Cum tu, fiind bărbat, poți să te duci să stai acasă cu copilul?” a fost întrebarea pe care a primit-o bărbatul. Întrucât angajatorul refuza să îi semneze cererea, Artur Cenușa a fost nevoit să apeleze la Inspecția Muncii. În cele din urmă, situația a fost rezolvată.

Soții Lilia și Alexandru Bugaev au inițiat o afacere și au decis că tatăl Alexandru va sta acasă cu cei doi copii mai mici (de doi ani și două luni și, respectiv, de opt luni).

„Este bine când copiii simt iubirea, grija și implicarea din partea ambilor părinți. Într-adevăr, sunt momente când îți pare că nu vei face față, că e mult mai ușor pentru o femeie să facă una sau alta, dar te obișnuiești și perserverezi în această profesie de părinte. Doar așa înțelegi cum crește un pui de om care, la rândul său, va prelua exemplul tău”, spunea tatăl.

Victor Pădureț este un alt tată care a ales să schimbe o zi petrecută la locul de muncă cu o zi alături de copil. Este de profesie ofițer militar, însă în prezent conduce o afacere în calitate de tehnolog. Împreună cu soția Inna, a decis că, timp de jumătate de zi, va avea grijă de fiica cea mică de 5 luni. Soții mai au un băiat, Vlad, de patru anișori și jumătate.

Vezi și:

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, iese pentru două luni în concediu de paternitate

Paternitatea îi schimbă pe bărbați: Ce se întâmplă la nivel hormonal și cerebral

Concediul paternal: trei tați își spun poveștile

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.