De azi, purtați un act de identitate dacă ieșiți din casă
Știri

De azi, purtați un act de identitate dacă ieșiți din casă

Sursa foto: Diez.md

De azi și până pe data de 30 octombrie, când se încheie starea de urgență în sănătate publică, toți locuitorii Republicii Moldova, cu excepția minorilor, sunt obligați să poarte cu ei un act de identitate. Prevederea se regăsește în Hotărârea nr. 63, aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Actul de identitate va fi obligatoriu în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public. De asemenea, este permisă copia unui act de identitate sau o fotocopie a unui act de identitate în format digital.

Potrivit autorităților din sănătate, actul de identitate este necesar pentru ca oamenii legii să poată identifica persoana care încalcă măsurile de prevenire și control COVID-19, respectiv să documenteze cazul și să intervină.

Întreaga Hotărâre o puteți citi AICI.

Totodată, Comisia a anunțat că, începând cu 15 octombrie, cetățenii vor putea descărca online Certificatul COVID-19, care include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina certificate-covid.gov.md. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

Totodată, la prezentarea Certificatului COVID-19, cetățenii vor trebui să prezinte un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia.

Amintim că, începând cu 10 septembrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sănătate publică la nivel național, până la 30 octombrie, precum și stare de alertă la nivel național.

Începând cu 1 octombrie, măsurile de sănătate publică în Republica Moldova sunt aplicate diferențiat. Astfel, pentru fiecare localitate este stabilit un anumit grad de alertă, în funcție de rata de infectare la nivel local.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.