De azi, în R. Moldova este instituit Cod Portocaliu de COVID-19
Știri

De azi, în R. Moldova este instituit Cod Portocaliu de COVID-19

Sursa foto: usmf.md

Începând de astăzi, 13 august, în Republica Moldova este instituită stare de alertă la nivel național de „Cod Portocaliu”.

Noua Hotărâre a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prevede faptul că, în continuare, va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Pentru a fi evitată aglomerația în transportul public, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale sunt îndemnați, în cazul în care lucrează cu mai mult de 50 de salariați, să împartă personalul în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea, la o diferenţă de cel puţin o oră.

Totodată, accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, la festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere etc.), evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.), în centre și bazine de sport va fi permis cu participarea vizitatorilor/spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, asigurând suprafața de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

Organizarea evenimentelor publice va fi permisă în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de 1 metru nu poate fi asigurată.

De asemenea, vor fi intensificate măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19 în punctele de trecere a frontierei, prin optimizarea fluidizării traficului de călători. În incinta Aeroportului Internațional Chișinău vor avea acces doar călătorii care vor prezenta tichetul de călătorie, fără însoțitori.

Hotărârea va intra în vigoare pe data de 16 august. Menționăm că, astăzi, au fost confirmate alte 283 de cazuri de infectare cu noul Coronavirus, după ce au fost efectuate 6.656 de teste. Din numărul total de cazuri, 27 sunt de import. Trei persoane au decedat, în timp ce 201 persoane au fost vindecate. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.