Skip to content Skip to footer

„Dacă nu ești cuminte, te las aici” sau efectele șantajului emoțional

Copiii sunt mici ființe în dezvoltare. Până să devină adulți raționali și responsabili, copiii sunt mai irascibili și mai neascultători. Pot reacționa urât dacă ceva nu le convine și nu întotdeauna fac ceea ce îi roagă părinții.

Din păcate, în situații de acest fel, unii părinți preferă să recurgă la fraze precum „Dacă nu o să fii cuminte, te las aici” sau „Dacă nu mă asculți, nu te iau cu mine acasă”.

Această reacție puternică ne-a făcut să ne întrebăm care sunt consecințele unui astfel de răspuns asupra copilului. Crește oare micuțul cu teama că va putea fi oricând părăsit? Cum riscă să fie când va ajunge adult? suntparinte.md a discutat cu psihologul de familie și cuplu, Victor Strogoteanu, care ne-a răspuns la toate aceste întrebări.

„Deși nu cred că există statistici, deseori auzim această frază pe stradă sau în locurile unde se adună victor-strogoteanupărinții și copiii lor. De cele mai multe ori, aceste fraze cu tentă de ultimatum sau prin care se sugerează că cel mic va avea de pierdut o resursă importantă sau chiar vitală pentru el ne duce la ideea că părintele are ca scop să stimuleze copilului un comportament imediat. Deși nu cred că intenția părintelui este una profund negativă, efectele pe termen lung pot avea un impact destul de grav. Este necesar de menționat că fraza în sine poate să nu aibă niciun efect și poate lăsa copilul indiferent, atunci când această frază nu denotă esența stilului de educație. Dacă aceste fraze au un caracter ocazional și nu au temei pentru a fi crezute, copilul nu va lua în seamă această replică a părintelui. Am observat astfel de situații când părinții sunt supraobosiți sau copleșiți de anumite griji și utilizează astfel de fraze, însă aceștia nu dau mare importanță replicilor date.

Mai grav este în familiile în care aceste fraze denotă esența stilului de educație a copilului și, în general, a stilului de interacțiune între membri. Mă refer la familiile în care felul de a interacționa și de a obține anumite reacții din partea altor membri se bazează pe un soi de șantaj emoțional și motivație negativă. Este important de menționat că adulții care folosesc aceste modalități de interacțiune, cu mare probabilitate sunt și ei victimele unor părinți ce și-au tratat copiii în același fel, iar ei, adulții de azi, doar repetă aceleași modalități de educație pe care le-au văzut în propria familie.

Copiii supuși șantajului emoțional cresc cu multe sechele și convingeri disfuncționale despre propria persoană și despre lumea înconjurătoare, dintre care:

  1. Pentru a fi iubit și acceptat este necesar să te conformezi cerințelor celorlalți;
  2. Gândirea în extreme, adică există o singură cale corectă de a realiza, obține sau oferi ceva;
  3. Felul în care trebuie să se manifeste un individ este stabilit din exterior.

Un astfel de stil de educație poate influența negativ stima de sine a individului, felul în care rezolvă problemele ce apar în calea lui, relațiile cu cei din jur.

Concluzionând, pot spune că potențialul distructiv al acestor fraze este destul de mare și efectele lor sunt greu predictibile. Cert este faptul că, indiferent de scopul utilizării acestor fraze, rezultatul are un impact considerabil și nedorit pentru copii.

Sfatul lui Victor Strogoteanu pentru părinți: Când copilul manifestă un comportament nedorit, este necesar de a explica copilului ce se așteaptă de la el, pentru ce este necesar ca el să procedeze în felul în care i se cere, care sunt beneficiile acestui comportament, iar în unele cazuri este necesară simpla prezență a părintelui, o îmbrățișare afectuoasă și multă-multă dragoste”.

Foto-simbol: arhivă UNICEF

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.