Dacă elevii vor învăța online, părintele își va putea lua zile libere și va primi până la 150 de lei pe zi
Știri

Dacă elevii vor învăța online, părintele își va putea lua zile libere și va primi până la 150 de lei pe zi

Sursa foto: istockphoto.com

Salariații care au copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități vor putea beneficia de zile libere în cazul trecerii la lecțiile online, timp în care vor primi până la 150 de lei pe zi, ceea ce reprezintă circa 50% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pentru trimestrul II al anului 2021. Un regulament în acest sens a fost aprobat de Guvern.

Prezentul Regulament vizează două categorii:

  • părinți/tutori ai copiilor cu vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei instituții de învățământ;
  • părinți/tutori ai copiilor cu dizabilități, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

În cazul în care 50% din salariul de bază al salariatului pentru o zi este o sumă mai mare de 150 de lei, angajatorul se obligă să achite din surse proprii o indemnizație cel puțin egală cu diferența dintre indemnizația calculată conform Articolului 781, alin. (1) din Codul muncii și indemnizația achitată din bugetul de stat conform Regulamentului.

Indemnizația pentru zile libere va fi acordată salariaților, la cererea scrisă a unuia dintre părinți sau a tutorelui, depusă la angajator. Cu excepția familiilor monoparentale sau a tutorelui care va supraveghea copilul în perioada menționată, salariații vor anexa și o declarație pe proprie răspundere cu privire la solicitarea indemnizației de către unul dintre părinți. De zile libere va beneficia doar un părinte.

În cazul în care va fi constatat că ambii părinți au beneficiat simultan de zile libere, dreptul de a beneficia de indemnizație va fi anulat pentru ambii părinți din momentul constatării.

Angajatorul, prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică – raportare.gov.md, până pe data de 25 a lunii imediat următoare lunii în care au fost acordate zilele libere, va depune o solicitare, pe proprie răspundere, de acordare din bugetul de stat a indemnizației.

Solicitarea se consideră a fi depusă după semnarea electronică a acesteia de către angajatorul care solicită plata indemnizației.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.